İstanbul'da şiddetli lodos nedeniyle tüm vapur seferleri iptal edildi. Ayrıca olumsuz hava koşulları uçak seferlerini de vurdu. THY 226 seferini iptal etti. Meteoroloji; Marmara ve Ege’de “tam fırtına” uyarısı yaptı, “Çatılar, bacalar uçabilir, ulaşım aksayabilir, zehirlenmeler olabilir” dedi. Uzmanlar ise akla ilk anda gelmeyenleri sıraladı: “Motosikletler, nakliyeciler dikkatli olmalı; hızlı trende risk büyük. Çocuklar, yaşlılar tek başına sokağa çıkmamalı, camla kaplı gökdelenlerin olduğu bölgelerde fırtına ‘yıkıcı’ etki yapabilir”

"BU KEZ FARKLI"

Meteorolojik verileri değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, “Dikkat edilmeli, ciddi bir durum var. Bu sefer biraz farklı” dedi. Meteoroloji’nin tahminlerinin anbean takip edilmesi gerektiğini belirten Yağan, “Şiddetli bir durum var. Hava sıkıştırılabilir bir akışkan. Onun için her an pozisyonu değişebilir. Fakat Meteoroloji ihbar verdi. Bu nedenle valiler ayakta ve uyanık olmalı” ifadesini kullandı.

ÇOK TEHLİKELİ"

Fırtınanın ilk olarak Batıyı etkileyeceğini kaydeden Yağan, uyarılarını şöyle sıraladı: Kent merkezlerinde apartman yöneticileri özellikle çatılarda önlem almalı. Vatandaşlar bilgilendirilmeli. Bu fırtına alışagelmedik şiddette olacak. Hava ve deniz başta olmak üzere ulaşımda ciddi önlemler alınmalı. Hava raporları 12 saatte bir yenilenir, mutlaka takip edilmeli. Motosikletçiler için çok tehlikeli bir hava. Ölümlü kazalar olabilir. Araç kullanan vatandaşlar belli bir hızın altında seyretmeli. Nakliyatlarda aşırı yükleme yapılmamalı. Uygun hız olmalı. Demiryollarına dikkat edilmeli. Özellikle hızlı trende risk büyük. Rüzgârın hızı belirtilen değerlere ulaşırsa, bu hızın etkili olduğu yerlerde çocuklar ve yaşlılar tek başlarına dışarıya çıkmamalı.

"KUTUPSAL HAVA"

Bu fırtınanın, Avrupa’da halen etkili olan “kutupsal hava”dan kaynaklandığını söyleyen Yağan, “Bu yıl kutupsal kökenli hava kütlesi biraz daha etkili. Bu durum iklim değişikliğinin çok dolaylı bir sonucu. Kuzey Avrupa’da kış durumu var. Bu da rüzgâra neden oluyor’’ bilgisini verdi.

NEDEN, GÖKDELENLER

Ekolog, iklim ve şehirleşme uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ise fırtınanın kentle etkileşimine dikkat çekti. Şiddetli fırtınanın şehir merkezlerinde etkisini daha da artıracağını, bunun nedeninin de çarpık yapılaşma olduğunu dile getiren Neyişçi, şu değerlendirmeyi yaptı: “İki bina arası, kanal etkisi yapar. Yükseklik artınca hız da artar. Özellikle cephesi cam kaplı ve hesapsız aralıklarla yapılan gökdelenler rüzgârları fırtınaya; fırtınaları da hortumlara ulaştırır. Fırtına, şiddetini bazı sokaklarda 2-3 misli üzerine çıkarabilir. Ağaçlar devrilebilir, çatılardaki güneş enerjileri, su deposu sistemleri kontrol edilmeli. Vatandaşlar yüksek ağaçlardan, kafelerin tentelerinden, reklam panolarından uzak dursun.”

İGDAŞ UYARDI

İstanbul'a doğalgaz dağıtımını gerçekleştiren İGDAŞ, abonelerini “İstanbul genelinde etkili olan lodos nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olunuz, baca çekişinizi kontrol ettiriniz” diye uyardı.