Türkiye’ye gelen Danimarkalı turistlerin alışverişleri sırasında mağdur edildiği öne sürüldü. Vatandaşların, eşyaların gerçek değerini öğrenmek için başvuruda bulundukları ortaya çıktı.
Türkiye’ye tatile gelen Danimarkalı turistlerin halı ve mücevherler alışverişlerinde yüksek meblağalar ödeyerek mağdur edildiği öne sürüldü. Yılda 400 bine yakın Danimarkalı turistin tatil ve gezmek amacıyla geldiği Türkiye’deki ‘kandırmaca’ Danimarka medyasında geniş yer buldu.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden Politiken’de yer alan konuyla ilgili geniş haberde, Türkiye’den halı ve mücevher başta olmak üzere değerli eşyalar alan Danimarkalıların hergün müzayede şirketlerine başvurarak esas değerin ne olduğunu öğrenmek istedikleri ifade edildi.
Danimarka’nın en büyük müzayede şirketlerinden Bruun Rasmussen’de görevli iki uzman, Türkiye’ye giden Danimarkalıların iyi bir yatırım olduğu düşüncesiyle 500 bin krona(200 bin TL)varan rakamlarla halı ve binlerce kronluk mücevherler aldıklarını fakat geriye döndüklerinde esas değerini öğrendiklerinde hayal kırıklığı ve büyük kızgınlık yaşadıklarını vurguladılar. 
Şirketin mücevher ve saat bölümü yönetici Katrin Mikkelsen Sörensen, günde 5-6 kişinin Türkiye’den aldıkları mücevherleri değerlendirmek için kendilerine getirdiklerini ödedikleri fahiş fiyatın altı da birinin altında olduğunu öğrendiklerinde büyük şok yaşadıklarını anlattı.
Öte yandan, Danimarka Devlet Televizyonu’nun (DR) tüketici programı ”Kontant”te yayımlanan bir programda tüyler ürpertici iddialar gündeme getirildi. Almanya merkezli TSS Travel şirketi tarafından düzenlenen paket turlarla çok ucuz fiyata Türkiye’ye tatile giden Danimarkalıların, acenta tarafından belirlenen alışveriş merkezlerinde deri konfeksiyon ve halı pazarlandığı; astronomik fiyatlara satılan bu ürünlerin sahte olduğu belirtildi.

Halı 8 bin TL!
Programda, Türkiye’den aldığı Hereke halısını değerlendirmek üzere antikacıya götüren Hanne Mortensen adlı Danimarkalı turistin anlattıklarına yer verildi. Halı mağazasında normal fiyatı 32 Bin Danimarka Kronu(13 bin TL) olarak belirtilen, ancak 12 Bin Kronluk indirim yapılarak 20 bin Krona(8 bin TL)satılan Hereke halısının sahte oldugu, gerçek değerinin ise sadece 2 bin Kron(800 TL) olduğu  ortaya çıkıyor.

Vergi muafiyeti yok
Adının açıklanmamasını istemeyen başka bir tatilci ise aldığı 500 bin Kron(200 bin TL) değerindeki mücevherlerin değerinin 20 Bin Kron(8 bin TL) olduğunu öğrenildi. Türkiye’deki tatilleri esnasında TSS Travel tarafından götürüldükleri mağazalarda alışveriş yaptıkları belirtilirken, müşterilere verilen vergi muafiyeti belgelerinin geçersiz olduğu belirtiliyor.


‘Garanti belgesi alın’

Kopenhag Turzim Müşaviri Hasan Sarıtepeci iddialarla ilgili olarak Milliyet’e yaptığı açıklamada, bu tür şikayetleri Turizm Bakanlığına hemen bildirerek takibini yaptıklarını belirtti. Turistlerin bu tür alış verişlerde aldığı ürünün garanti belgesini alması gerektiğine vurgu yapan Sarıtepeci, “Böyle bir garanti belge alınmış olsa daha iyi olur. Öbür türlü karşılıklı rızayla alınmış oluyor ve birçok kez hukuken birşey yapılamıyor. İade edebilirmiyim, bana bunun garanti belgesini verin ya da gönderin denilmeli. Bu tür eşyalar bazen arkadan gönderiliyor. Keşke hukuken bir şey yapılabilse” dedi.