Türkiye'nin ilk 'ısırgan tarlası' Giresun'da kuruldu. Görele Belediyesi öncülüğünde yapılan projeye Giresun Valiliği, DOKA ve sivil toplum kuruluşları destek veriyor.
Görele Belediyesi himayesinde 5 dönümlük arazi üzerinde kurulan tarlaya Almanya'da üretilen özel ısırgan fidanlarından toplam 5 bin adet getirilerek dikimi gerçekleştirildi. Fidan dikim töreninde konuşan Giresun Valisi Hasan Karahan, birkaç yıldır projeyi yürüttüklerini söyledi. Isırgan konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirten Karahan, “Giresun 'ısırgancı' olarak biliniyor fakat birkaç yemeği dışında fazla bir bilgimiz yok. Ancak Espiye ilçemizde ısırgan ipinden çorap üretildiğini biliyoruz. Başka işlemlerinde yapılabileceğini düşünüyoruz. Bunu daha bilimsel şekilde yürütmek üzere bir proje başlattık. İlimizde bu proje devam ediyor. Üniversitelerimiz de destek veriyor dolayısıyla projede mesafe alacağımıza inanıyoruz" dedi.

Isırganın satış fiyatı daha sonra belirlenecek
Projenin koordinatörlüğünü yapan Hakan Adanır ise, 2004 yılında ısırganla ilgili çalışmaya başladıklarını vurgulayarak, “Doğal liflerin sektörde kullanılmasıyla ilgili Isırgan Dünyası projesinin 10 yıl fizibilite çalışmalarını yürüttük. Biliyorsunuz doğada ısırgan fışkırıyor. Biz bu ısırganı yok etmek için yılda 5 bin ton zehir kullanıp doğayı kirletiyoruz. Giresun Valiliği himayesinde DOKA'nın desteğiyle ısırgan bitkisinin ticarileştirilmesi için fizibilite raporu hazırladık. Avrupa'da ısırgan kullanılan tarım alanlarını inceledik. Karadeniz bölgesinde bu tarımın yapılabileceğini ve uygun olduğunu gördük. Daha sonra Görele Belediyesi'nin desteğiyle ilk ısırgan tarlasını kurduk" ifadelerini kullandı.

Isırgan'ın tekstil sektörünün önemli bir girdisi olduğunu ifade eden Adanır, “Kanser vakalarının artmasıyla insanların organik kıyafetlere yönelmesi ısırgan lifinin değerini de artırmaya başladı. En gelişmiş enstitünün ısırgan liflerini kullandık. Bu lif Alman marka otomobillerin birçok alanda kullandıkları bir lif. İki sene burada büyüteceğiz. Diğer ilçelerde gelen liflerle birlikte mukavemet testine girecek. Japonya'da yapılacak testin ardından ısırganımızın fiyatı belirlenecek. 3 sene sonra ısırgan tekstilinin bölgemizde başlamasını hedefliyoruz. 4-5 yıl içinde de uluslararası çapta şirketlerin buraya fabrikalarını kuracağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

“Alternatif bir ürün olarak göçü engelleyecektir"
Projenin ev sahipliğini yapan Görele Belediye Başkanı Tolga Erener ise Karadeniz bölgesinin göç vermek gibi bir sıkıntısı olduğunu kaydederek “Karadeniz bölgesi biliyorsunuz göç veren bir yapıda. Bu göçü önlemek ve alternatif ürünleri ekonomiye kazandırmak adına bir çalışma yaptık. Fındık haricinde birçok doğal ürünlerimiz var. Bunların başında da ısırgan geliyor. Sadece çorba olarak kullandığımız ısırganı araştırdığımızda tekstil, kozmetik, otomotiv alanında faydalanıldığını gördük. Ancak bizdeki ısırganın geliştirilmesi gerektiğini ve yeterli olmadığını gördük. Almanya'da bir enstitüde geliştirilen ısırganlar dan 5 bin adet alarak buraya getirdik ve oluşturduğumuz tarlada diktik. İki yıl sonra buraya bir tekstil fabrikası getirmek ve tohumunu halkımıza dağıtarak alternatif bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin ilk 'ısırgan tarlası' Giresun'da kuruldu