Türkiye’de başarılı internet girişimlerinden biri olan Yemeksepeti.com, Alman Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara (1.6 milyar TL) satın alındı. Delivery Hero, sitenin hisselerinin tamamını bünyesine Katarken, bu satın alma dünyadaki online yemek siparişi sektöründeki en büyük işlemlerden biri olma özelliğini de taşıyor.
Yemeksepeti’nin kurucusu ve CEO’su Nevzat Aydın ise, satıştan sonra görevini devam ettirecek. Ayrıca Delivery Hero’nun uluslararası operasyonlarında da görev alacak. 40 metrekarelik bir odada sıfırdan kurulan online yemek sipariş sitesi, Türkiye’de bu alandaki en büyük satışa da imza atmış oldu. Daha önce Gittigidiyor.com, 217 milyon dolara satılmıştı.
Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, 2001’de 4 kişiyle hayata geçirdikleri şirketin bugün 400 kişilik bir ekiple hizmet verdiğini söyledi. 15 yıllık geçmişlerinde yerli ve küresel birçok farklı yatırımcıdan teklifler aldıklarını belirterek, “Fakat hep doğru zamanı ve doğru partneri bekledik. Global hedefleri, iş yapış tarzı ve kurumsal kültürü bizimle bu denli örtüşen bir iş ortağıyla yolumuza devam edecek olmak bizi heyecanlandırıyor. Bu süreçteki deneyimimizi Delivery Hero ile birlikte daha geniş coğrafyalara yayma zamanı geldi” dedi.

Grubun lokomotifi
Aynı zamanda Delivery Hero’nun yönetiminde de aktif rol üstlenerek global anlamda şirketin büyümesine katkıda bulunacağını dile getiren Aydın, “Bu satışla beraber yönetim ekibi mevcut görevlerine devam ederken Delivery Hero bünyesinde yeni sorumluluklar da alacaklar. Şirket yönetim pozisyonlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Delivery Hero, operasyonlarının bulunduğu ülke sayısını Yemeksepeti satın alımı ile 28’den 32’ye çıkarmış oldu. Yemeksepeti’nin performans kriterleri Delivery Hero’nun diğer ülkeleriyle karşılaştırıldığında çok güçlü bir noktada ve grubun lokomotifi olmamız bekleniyor” diye konuştu.
Delivery Hero CEO’su Niklas Östberg ise, bu sektördeki birçok şirketi analiz ettiklerini şimdiye kadar Yemeksepeti’nin gösterdiği performans kriterlerine yaklaşabilen bir örnekle karşılaşmadıklarını kaydederek, “Yemeksepeti, bu iş modelinin gelişmekte olan pazarlarda ne kadar başarılı olabileceğini Türkiye ve bölgede kanıtladı” açıklamasını yaptı.


 

 

Günde 40 siparişle başladı
Nevzat Aydın, üniversiteyi bitirdikten sonra Amerika’ya giderek San Francisco Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi aldı. Bu süreçte Silikon Vadisi’ndeki projeleri inceledi. Paket servis ve interneti bir araya getiren bir proje planlamaya başladı. Türkiye’ye dönünce bu fikri arkadaşlarıyla uygulamaya geçirmeye karar verdi. Üç arkadaşıyla beraber 2001 yılında 40 metrekarelik odada Yemeksepeti’ni kurdu.
İlk kurulduğunda günde 40-45 sipariş alabildiler. Aralık 2007 yılında ise günde 10 bin siparişe ulaştılar. 2010’da günlük sipariş sayısı 25 bine çıktı. Yine bu yıl yurtdışı operasyonları devreye girdi. Rusya’da faaliyete geçtiler. Bu süreçte farklı gruplara hisse satışları da yapıldı. Mayıs 2008 yılına ise European Funders Fund, Yemeksepeti’ne azınlık ortak oldu. 2011’de de, yüzde 10 hissesini sattı. Eylül 2012’de ise General Atlantic, Yemeksepeti’ne 44 milyon dolar yatırım yaptı.

 

7 ülkede faaliyeti var
-  Dev satışa imza atan Yemeksepeti.com, şu anda Türkiye’de 62 il ve Kıbrıs’ta faaliyet gösteriyor.
-  10 bin üye restoran ve 3.5 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip. Günde aldığı ortalama 100 bin siparişle 250 bin kişiye hizmet veriyor.
-  Yunanistan, Katar, Umman, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Suudi arabistan olmak üzere 7 ülkede faaliyeti var.
-  Yemeksepeti’nin yurtdışı markası Foodonclick.com ise 2 binden fazla restoranla Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Suudi Arabistan ve Lübnan’da hizmet veriyor.
-  Yemeksepeti, online yemek siparişinde Yunanistan’ın pazar lideri Clickdelivery.gr ve Ürdün pazar lideri ifood.jo’ya yaptığı yatırımla servis verdiği ülke sayısını 8’e yükseltti

 

200 bin restorana hizmet
Alman Delivery Hero, 2011 yılında kuruldu. Berlin merkezli firma, bu tarihten beri online yemek siparişi alanında faaliyet gösteriyor. Delivery Hero, dünyada 200 bin partner restorana sahip. 24 ülkede 1.500 çalışanı var. Firma içinde yatırımcılar arasında Insight Venture Partners, Kite Ventures, Team Europe gibi şirketler var.
Faaliyet gösterdiği ülkelerin 19’unda pazar lideri. Delivery Hero’nun partner restoranları yılda bir milyar euro’luk satış yapıyor. Her ay 12 milyon yemek siparişi veriyor. Firma, Şubat 2015’de Rocket Internet’ten 287 milyon euro’luk fon aldı. Bu fonu online yemek siparişi sektöründeki vizyonunu gerçekleştirmek için kullanacağını açıkladı.