TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürlüğü’nde 1.5 yıldır çalışan sosyolog Veysi Erim, bu sabah görev yaptığı kurumda katliam yaptı. Psikolojik tedavi gördüğü belirtilen Erim, odaya kilitlediği aralarında Bölge Müdürü Mehmet Tolon’un da bulunduğu 6 mesai arkadaşını tabancayla öldürdükten sonra, aynı silahla intihar etti.
Olay bugün saat 08.30’da Atatürk Caddesi’nde bulunan 4 katlı TÜİK binasının üçüncü katındaki Bölge Müdürü makamında meydana geldi. Yöneticileriyle sürekli sorun yaşadığı belirtilen sosyolog Veysi Erim, mesainin başlamasıyla birlikte elinde Glock marka tabancayla doğrudan Bölge Müdürü katına çıktı.

Burada imza ve diğer işlemler için bulunan toplam 9 çalışanı silah tehdidiyle etkisiz hale getiren Veysi Erim, hepsini Bölge Müdürü’nün odasında toplayıp kapıyı içerden kilitledi. Ardından da tabancasını peş peşe ateşlemeye başladı. Bu sırada sekreter Neslihan Çelik Koca, arkasından sarılıp saldırganı engellemek istedi. Tabancası yere düşen saldırgan hemen silahı aldı ve kapının kilidini açıp kaçmaya çalışan Koca’ya arkasından ateş etti. Karnına kurşun isabet eden sekreter Koca, yaralı kaçmayı başardı. Kurumun diğer katlarındaki personel, silah sesleri üzerine panik içinde binayı terk edip sokağa çıkarken, polise ihbarda bulundu.

Odada rehin aldığı yöneticileri ve  mesai arkadaşlarının üzerine bir şarjörü boşalttıktan sonra ikinci şarjörü takıp ateş etmeyi sürdüren Veysi Erim, Bölge Müdürü Mehmet Tolon (61), Şube Müdürü Osman Ay (49), İdari Mali İşler Sorumlusu Ramazan Haydar (32), Veri Hazırlama Kontrol memuru Abdulnaci Çolak (39), istatistik memuru Ahmet Onur Banker (32) ve antekör Safet Karaçay’ı (29) öldürdü.

POLİS ODAYA SİS BOMBASI ATTI

Bu sırada polis binanın çevresini kuşatırken, bir Özel Harekat timi hemen üst kata çıktı ve halen silah sesinin geldiği makam odasının kapısını kırarak, saldırganı etkisiz hale getirmek için içeriye rehine kurtarma operasyonlarında kullanılan ses, ışık ve sis çıkaran bomba attı.

Ancak Veysi Erim, polislerin kendisini yakalamasına fırsat vermeden namluyu başına dayayıp tetiği çekerek yaşamına son verdi.

Yaralı kaçmayı başaran sekreter Neslihan Çelik Koca da Kars Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alınırken, katliamdan odadaki 2 kişi daha kurtuldu.

BÖLGE MÜDÜRÜ SAVCILIĞA BAŞVURMUŞ

Katliamda ölen Mehmet Tolon’un Çankırılı, Osman Ay’ın Mardinli, Ramazan Haydar’ın Çorumlu, Abdulnaci Çolak’ın Karslı, Ahmet Onur Banker’in Trabzonlu ve Safet Karaçay’ın da Siirtli olduğu belirtildi.

Bölge Müdürü Mehmet Tolon’un evli ve 2 çocuk babası olduğu, eşinin de öğretmenlik yaptığı öğrenildi. Tolon’un daha önce Erim’in tehditleri nedeniyle savcılığa şikayette bulunduğu, bunun üzerine bir süre çevrede polisin görevlendirildiği bilgisine ulaşıldı.

PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRÜYORDU

Kuruma ait dört katlı binanın üçüncü katında katliam yapan Veysi Erim’in psikolojik sorunları bulunduğu, müfettiş soruşturması sonucu kademe cezası aldığı belirlendi. Görevine gelmeyip sıkça rapor aldığı memleketi Diyarbakır’a tayin istediği ileri sürüldü. 

SEKRETER O ANI ANLATTI

Bölge Müdürü sekreteri evli ve 2 çocuk annesi Neslihan Çelik Koca, sosyolog Veysi Erim’in tabanca ile katliam yaptığını şaşkınlıkla bir süre izlediğini belirtti. Veysi Erim’e arkasından sarılarak engellemeye çalıştığını ifade eden Neslihan Çelik Koca, sarılması sonucu tabancanın yere düştüğünü bildirdi. Erim’i itekleyerek kapıya doğru kaçmaya çalıştığını anlatan Neslihan Çelik Koca, "Yerden tabancayı aldı ve bana da ateş açtı. Kurşun karnımı sıyırmış" dedi.

TEKME ATTIM, SENDELEDİ

Sosyolog Veysi Erim’in tabancasından çıkan kurşunla karnından yaralanan Sekreter Neslihan Çelik Koca, Devlet Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından taburcu edildi. Evinde istirahat eden Neslihan Çelik Koca, yaşadıklarının sadece bir bölümünü hatırlayabildiğini anlattı. Gözyaşları arasında konuşan Neslihan Çelik Koca, olayla ilgili olarak şunları söyledi:

"Veysi Erim, uzun süre raporluydu. Sürekli izin alıyordu. Sürekli tayin istiyordu. Müdür beyin tayinini yapmadığını düşünüyordu ve bu nedenle husumeti vardı. Sabah geldi ve müdür beyle görüşmek istedi. Ben de telefonla konuştuğunu biraz beklemesini söyledim. İçeriye girmeye çalışınca oda kapısının kolunu tuttum. Saçımdan tutarak beni yere attı ve belindeki tabancayı çıkardı. Tabanca ile önce müdüre, daha sonra yanındaki Ahmet Onur Banker’e ateş etti. Silahı almak için arkadan sarıldım. Silah yere düştü tekrar saçımdan tutup yere attı. Silahı bana doğrulttu, sıkacağı sırada tekme attım, sendeledi. Dışarı çıkarken Ramazan Haydar’a kaç dedim. Ama ona da ateş etti. Geri döndü tekrar müdüre ve Ahmet’e ateş açtı."

VALİLİK: GLOCK MARKA TABANCA İLE ÖLDÜRDÜ, İNTİHAR ETTİ

Kars Valisi Eyüp Tepe, TUİK’te meydana gelen olayla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaparak ’cinnet’ olayı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"19 Mart 2014 Çarşamba günü TUİK Bölge Müdürlüğünde çalışan Veysi Erim saat 08.30 civarında Bölge Müdürlüğü binasına gelerek Bölge Müdürlüğünde çalışan 5 kişi ve Bölge Müdürünü Glock marka tabanca ile öldürdükten sonra intihar etmiştir. Ayrıca olay esnasında kurumda bulunan 1 çalışan yaralanmış olup hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Veysi Erim, TUİK Bölge Müdürlüğünde Sosyolog kadrosunda çalışan memur olup, psikolojik sorunları ile ilgili tedavi görmekteydi. Bu vahim olayın herhangi bir siyasi ve terör olayı ile ilgisi olmayıp, psikolojik tedavi gören Veysi Erim’in cinnet halinde olayı gerçekleştirdiği değerlendirilmektedir. Görev başında şehit olan personellerimize Allah’tan rahmet yakınlarına sabır ve başsağlığı diler, yaralı olan personelimize acil şifalar dileriz."

BAKAN YILMAZ: SÜREKLİ RAPOR ALIP İŞE GELMİYORDU

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, saldırganın daha önce hakkında soruşturma yürütüldüğünü, ancak işten çıkarılmadığını söyledi. Geceyi Van’da geçiren Kalkınma Bakanı Yılmaz, otel çıkışında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, saldırganın psikolojik sorunları olduğunu ve sürekli rapor alarak işe gelmediğini söyledi. Bakan Yılmaz, "TÜİK çalışanı. Hakkında soruşturma yürütülmüş bir kişi. Muhtemelen psikolojik sıkıntıları olan bir kişi. Bu acı hadise yaşandı. Hakkında işten çıkarma gibi bir durum söz konusu değil. İlk aldığımız bilgilere göre ’kademe ilerlemesi cezası’ verilmiş" dedi. Bakan Yılmaz, yapılan açıklamanın ardından helikopterle Kars’a gitti.

 Bölge Müdürü ’mobbing’ ile suçlanmıştı

TUİK’te bazı çalışanların KESK’e başvurup Kars Bölge Müdürü Mehmet Tolon’un mobbing uygulamasından yakınması nedeniyle, Büro Emeklileri Sendika (BES)Temsilcilisi 25 Eylül 2013 günü bir basın toplantısı düzenlemişti. Aralarında ’cinnet’ olayının faali olan Veysi Erim’in de bulunduğu çalışanlara Bölge Müdürü Tolon’un mobbing uyguladığı ileri sürülmüştü. Bugün 6 kişinin öldürülmesiyle ilgili daha sonra açıklama yapacağını belirten BES Temsilcisi İnan Ercan, mobbing iddiasıyla ilgili olarak geçen yıl şunları söylemişti:

"TUİK çalışanları kadro ve başarı durumları yerine etnik köken, inaç ve siyasi düşüncelerine göre görevlendirildiği sağlık raporlarına sadece sendikamız üyelerine yönelik bir üst hastaneye sevk şeklinde keyfi uygulamaları söz konusudur. Yine mobbing uyguladığı üyelerimize sürekli cuma günleri namaza gitmedikleri gerekçesiyle nöbet yazma, fazla çalışmalardan kaynaklı yasal izin hakkını ’ek ödeme alıyorsun izin vermem şeklinde keyfi uygulama odalarından dışarı çıkamama diğer çalışanların bu insanları dışlama ’bunlarla konuşmayın, bey’ demeyin şeklinde tehditlerde bulunduğu yönünde sendikamıza sürekli sözlü şikayetler iletilmektedir. Teknik hizmetler kadrosunda bulunan çalışanların başlarına yetkisiz ve kadrosuz çalışanlar keyif olarak görevlendirilerek kadrolu çalışanların işleri kontrol ettirdiği bilgisini almış bulunuyoruz. TÜİK Bölge Müdürünü anayasa ve 657 sayılı devlet memurları kanununda düzenlenen hakkaniyet ve eşitlik içinde davranmaya yasalarda suç olarak kabul gören mobbing uygulanmasından bir an önce vazgeçmesini istiyoruz."

KATLİAMA TABANCA VE 3 SARJÖRLE GELDİ

Görev yaptığı TÜİK bürosunda meydana gelen katliamla ilgili olarak Emniyet Asayiş Şube Müdürü Hasan Taşkıran, basın toplantısı düzenledi. Olay yerinde 9 milimetre çapında 38 boş kovan, biri tabancanın içinde, biri yerde boş ve biri de içinde mermi olan 3 şarjör bulunduğunu anlatan Asayiş Şube Müdürü Taşkıran, Glock marka tabancayla ilgili hiçbir kayıt bulumadıklarını söyledi.

2 KİŞİ BOŞ ODALARA SAKLANDI

Veysi Erim’in Diyarbakır Sur doğumlu, Fatihpaşa nüfusuna kayıtlı olduğunu anımsatan Taşkıran, psikolojik sorunları bulunan Erim’in ilk atamasının Kars TÜİK olduğunu, göreve başladıktan sonra tayin talebinde bulunduğunu belirtti. Tayin yüzünden Kurum Müdürü Mehmet Tolon’la problemleri olduğuna işaret eden Asayiş Şube Müdürü Hasan Taşkıran, "Olay anında boş odalara saklanan TÜİK çalışanı Sivaslı Hüseyin Güzel ile Samsunlu Ahmet Akın Atasoy sağ olarak kurtarıldı" dedi.

Öte yandan cenazeler Kars Devlet Hastanesi’nden otopsi için Erzurum’a gönderilecek. Olayda yaşamlarını yitiren TÜİK görevlileri için yarın Kars’ta bir tören düzenlenecek.

1 AY ÖNCE NİŞANLANMIŞ

Saldırıda hayatını kaybedenlerden istatistik memuru Ahmet Onur Banker’in 1 ay önce nişanlandığı belirtildi. Sabah mesai saati başladığında büroyu basan sosyolog Veysi Erim’in silahından çıkan kurşunlarla can veren Ahmet Onur Banker’in 5 yıldır Kars’ta çalıştığı ortaya çıktı. Ailesi Trabzon’un Tonya ilçesi Çayıriçi köyünde yaşayan 32 yaşındaki Banker’in Kars’ta 1 ay önce nişanlandığı öğrenildi.