ANTALYA’da mahkeme kararı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı ‘İlk Kabul Merkezi’ne gönderilen çocukların yaş ve sabıka ayrımı yapılmadan aynı binada koruma altına alındığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak Antalya’daki korunmaya muhtaç çocuklara hizmet veren ‘İlk Kabul Merkezi’ ile ilgili gündeme gelen korkunç iddialar gündeme bomba gibi düştü.

YAŞ AYRIMI YOK

Bakanlık kararı ile yurtların kapatılması sonrası kurulan merkezde, 0-6, 7-12 ve 13-18 yaş grubundaki çocukların fiziki yetersizlik nedeniyle aynı binada tutulduğu, suça karışan, şiddet ve cinsel istismar mağduru çocuklarla ilgili hiçbir fiziki ayrım yapılmadığı iddialar arasında yer aldı.

AYNI BANYOYU KULLANIYORLAR

İl Müdürlüğü kadrosunda görev yapan bir personel tarafından aktarılan iddialar arasında; farklı yaş grubundaki çocukların aynı banyo ve tuvaletleri kullandığı, tecavüz mağduru ile tecavüz zanlısı çocuğun aynı yemekhane ve yatakhaneyi kullandığı, normalde 3-4 günlük konaklama için hazırlanan merkezde çocukların uzun süreler boyunca merkezde tutulduğu yer aldı.

ÇOCUKLAR İSTİSMARA AÇIK

İsminin açıklanmasını istemeyen başka bir personel, “Bu sistem içimizi yakıyor. Suça bulaşan çocukla her şeyden habersiz devlete sığınan çocuğu aynı yerde tutuyoruz. Bu çocukların aynı yatakhaneyi, tuvaleti, banyoyu kullanmasına izin verirseniz sağlıklı olur mu? Devletin yetkili kurumları araştırma yapsın ve bu çocukların nasıl istismara açık bir yerde sözde korunduğunu tespit etsin” dedi.

GELİP DENETLESİNLER

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Afife Taş ise ilginç açıklamalar yaptı. “Bu iddiaları Teftiş kuruluna yollasınlar, onlar da gelip denetlesin” diyen Taş, iftiralar üzerine savunma yapmasının doğru olmadığını söyledi.

KÜÇÜK BEYİNLİLER

Bu tür iddialara alıştığını belirten Taş, “Her iftira atana, aklını bir yere koyup ta orta yerinden konuşanlara açıklama yapmaktan yoruldum. Enerjimi bunlara harcayacak zamanım yok. Küçücük beyinleri ile insanlar bir şey yapmaya çalışıyor. Böyle bir iddia akla mantığa uygun değilse bizim için de uygun değildir” dedi.

ŞOK AÇIKLAMA

Açıklaması içinde bir korkunç iddiayı da bizzat kendisi dile getiren Taş, devletin koruması altına alınan çocukların yanına evsiz olarak adlandırılan kişilerin usulsüzce alındığını kaydederek şöyle dedi: “Kimin ne konuştuğu umurumda değil. Daha önceleri mağdur olan çocukların yanına dışarıdan, yatacak yeri olmayan adamlar alınıyordu niye onları haber yapmadınız?

BENİ LİNÇ ETTİLER

Yatacak yeri yok çocukların yanına yatırıyorlar. Madde bağımlısı mıdır, hırsız mıdır, cinayetten mi aranıyordur yani ne olduğu belli olmayan adamı alıyorlardı. Ben ‘Bunlar gelemez’ diye mücadele ettiğimde bazı görevliler beni linç etti. Bu işi yapanlar şimdi kalkıyor iyi yapılan işlere müdahale ediyor.”

TAKİYECİ OLMADIM

İddiaları gündeme getiren personeli tespit ettirip hakkında yasal işlem başlatacağını da vurgulayan Taş, “O ihbarı kim yaptıysa iftira atmaktan gereğini yapacağım. Soruşturmayı yaptırayım, kimliğini tespit ettireyim savcının karşısına çıkıp hesap versin. İş yapana iftira atmak nereye kadar. Geçen gönderdim birinin dosyasını. Bundan sonra böyle. Ben bu çocukları düşünüyorum. Bende bilirim takiyeci müdürlüğü gelen ağam giden paşam. Ama ben bunu yapmıyorum” diye konuştu.