Savcı, yurt müdürü ve görevlileri hakkında 66 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığının hazırladığı iddianamede Taksim Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nin müdürü A.K., yardımcısı A.Ö. ile görevli bakıcılar, görevli ve 14 bakıcı annenin kuruma gelen yaşı küçük kızları hastane, hamam, piknik, gezi gibi birtakım aktivitelere götürme bahanesi ile ya da görevli annelerin yemekhanenin kapısını açık bırakarak kaçmalarını sağladıkları anlatıldı.

Kaçanlar konsomatris oluyor

İddianamede bu kişilerin çocukları gerektiğinde kaçmaya teşvik ettikleri, para verdikleri ve gece kulüplerine gitmeleri için teşvik ettikleri belirtilerek kaçan çocukları adli makamlara bildirmedikleri ya da kaçış tarihleri hakkında yanlış bilgi verdikleri ve kız çocuklarının kendilerinin kaçtıklarını söyleyerek yalan beyanda bulundukları anlatıldı.

İddianamede henüz kişisel ve bedensel gelişimlerini tamamlayamamış, ailesinden şiddet görmüş ve dışlanmış, yeme içme, barınma gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamaktan aciz kız çocuklarının içinde bulundukları çaresizlikle Beyoğlu civarındaki gece kulüplerinde striptiz dansçılık ve konsomatrislik yaparak hayatlarını devam ettirdikleri ifade edildi.

11 çocuk fuhuş mağduru

2012 yılı Nisan ayından itibaren 1 yıllık süre içerisinde kurum yetkilileri tarafından 110 adet kayıp çocuk başvurusunun yapıldığı, kurumdan kaçan 11 yaşı küçük kız çocuğunun fuhuşa teşvik, hürriyetinden yoksun kılma, çocuğun cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, kasten yaralama gibi konularda mağdur oldukları belirtilerek hırsızlık ve uyuşturucu madde bulundurmak gibi suçlardan işlem gördükleri belirtildi.

İddianamede Taksim Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan 15 yaşındaki İ.K. isimli kız çocuğunun da aralarında bulunduğu, bazı yaşı küçük kız çocuklarının yurttan kalanların sağlandığı bunun üzerine devam eden süreçte İ.K.’nın ailesi olmadığı için çaresizlikten İstiklal Caddesi’ndeki iki bar gecelik 50 TL karşılığında çalışmaya başladığı belirtildi. Görevli bakıcı anne Y.R’nin barda striptiz ve konsomatristlik yapan İ.K.’yı görmesine rağmen yetkililere bildirmediği ve arkadaşı Serdar Tekeş’in o gece İ.K’ya bin lira karşı birliktelik teklif ettiği ve cinsel istismar suçunu işlediği, Yasemin Rüzgar’ın da bu duruma göz yumduğu belirtildi.

Yine iddianamede 5 Ocak 2013 günü yurtta kalan bir grup yaşı küçük kız çocuğunun yurttan kaçmak istediği, kapıları zorladığı ve bakıcı anneleri zor durumda bıraktıkları, bunun üzerine Müdür Yardımcısı Asuman Özen ve Kurum Müdürü A.K.’nın talimatıyla kapıların açıldığı belirtildi. Yine G.Ç. isimli bir kızın yurttan çıkmak istemesi üzerine kurum müdürünün ‘ polise bildirmeyelim arka kapıyı açıp gitsinler’ dediği iddianamede yer alırken, diğer kız çocuklarının da benzer ifadeler verdiği ortaya çıktı.

18 yurt görevlisi suçlanıyor

İddianamede genç kızların bakım ve güvenliğini sağlamakla görevli oldukları halde, çocukları suça sevk eden 18 yurt görevlisi hakkında “Çocuğun Cinsel İstismarı”, “Görevi Kötüye Kullanma” ve “Resmi Belgede sahtecilik” suçlarından 66 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

‘Tavlama için akıl alırdı’

İ.K. isimli bir kız ifadesinde Yasemin Anne olarak tanıdığı kişinin nöbetlerinde kaçtığını, bu kişinin kaçmalarına izin verdiğini hatta kendilerinden erkek tavlama konusunda akıl almaya çalıştığını söyledi. Bu kişinin B. isimli gece kulübüne yanında bir erkekle geldiğini, müstehcen figürlerle dans ettiğini, kendisini orada çalışırken gördüğünü ve yanındaki kişinin ise birlikte olmaları için 1000 TL önerdiğini ve bunun Yasemin Anne’nin teklifi olduğunu belirtti.

Kaçarken göz yumdular

E.K. ise ifadesinde yurttan defalarca görevlilerin bilgisi dahilinde kaçtıklarını söylerken, Gülcan Anne isimli kişinin kendilerini bunun üzerine önce Taksim Hastanesine götürdüğünü, ancak “burada çocuk polisi çok” diyerek, Şişli Etfal’e götürdüğünü, burada kamera sistemi olduğundan acil girişinde kendilerine “beni itekleyin kaçın” dediğini, kendilerininde bayanı itekleyerek kaçtıklarını anlattı.