MUĞLA’nın Fethiye İlçesi’nde sedir ve çam ormanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı, ilçenin ormanla çevrili mahallerinde yaşayan vatandaşların geçim kaynağı oldu. Kuzugöbeği, Fethiye’deki pazarlarda kilosu 100 liradan satılıyor.


Bahar aylarının gelmesiyle Fethiye’de halk arasında kuzugöbeği olarak bilinen Latince adıyla ’Morchella esculenta’ mantarı vatandaşların yüzünü güldürdü. Özellikle çam ağaçlarının altında yetişen kuzugöbeği mantarının, bu yıl havanın yağışlı ve sıcak gitmesi sonucu bol miktarda yetiştiği kaydedildi. Fethiye’deki pazarlarda kilosu 100 liradan satılan kuzugöbeği mantarı ilçenin ormanla çevrili mahallerinde yaşayan vatandaşların geçim kaynağı oldu. Köylüler topladıkları mantarları Salı ve Cuma günü kurulan semt pazarında satışa sunuyor. Kuzugöbeği mantarı taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da saklanabiliyor.



’ETTEN DAHA LEZZETLİ’

Kuzugöbeği mantarının pazarda kilosunun 90 ile 100 lira arasında değiştiğini anlatan Hayri Yılmaz, "Kuzugöbeği mantarı etten daha lezzetlidir. Diğer mantarlardan farklı bir tadı var. Kurutulmuş kuzugöbeğinin kilosu 300 lirayı buluyor. Halen pazarda yaş olarak kilosunu 100 liradan satıyoruz. Bu yüzden köylüler olarak toplanıp ormana kuzugöbeği mantarı aramaya giriyoruz. Hem spor yapıyor hem de mantar topluyoruz" dedi