Esed güçleri ve Rusya'nın Lazkiye kırsalındaki Türkmen köylerine düzenlediği saldırılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye'ye sığınanlar, gencinden yaşlısına hayatlarının en zor günlerini yaşıyor.

Hatay'ın Yayladağı ilçesine getirilen ve kayıt işlemleri tamamlanan ailelerden bazıları akrabalarının yanına yerleşiyor, bazıları da ilçedeki Suriyeliler için açılan geçici eğitim merkezlerine alınıyor.

Bayırbucak'tan Türkiye'ye sığınan 80 yaşındaki Semiha Kilik, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Evinin bulunduğu bölge bombalanmaya başlanınca Yamadi kampına geldiklerini aktaran Kilik, burada çok zor şartlar altında yaşama tutunmaya çalıştıklarını söyledi.

Kampta yaklaşık 2 ay kaldıklarını belirten Kilik, "Suriye'de Türkmenler gece gündüz çatışmaların içinde kalıyor. Bize yardım edin. Ne yapacağımızı nereye gideceğimizi bilmiyorum. Artık halim kalmadı. Bu yaşımda dayanmakta güçlük çekiyorum" dedi.

"Esed'e, Ruslara, İran'a her gün beddua ediyorum"

Yayladağı'na gelenlerden 76 yaşındaki Huriye Kavakçı da eşi, kızı ve torununun yanında olduğunu, bir oğlunun ise çatışma bölgesinde kaldığını kaydetti.

Kavakçı, zor günlerden geçtiklerini, büyük acılara tanık olduklarını ifade ederek, "Esed'e, Ruslara, İran'a her gün beddua ediyorum. Elimden ancak bu kadar geliyor. Bir koltuk için insan halkını öldürür mü? Yıllardır halkına çektirdi, yeter artık. Genç, yaşlı demeden acı çektiriyorlar. Allah'tan bu acıların sona ermesini diliyorum" dedi.

Oğlunun yardımlarıyla Türkiye'ye sığınan 60 yaşındaki Ayşe Şaşi de saldırıların son dönemlerde çok şiddetlendiğini belirterek hayatlarını kurtarmak için kaçmaktan başka çareleri olmadığını söyledi.

AA