Batman Üniversitesi (B.Ü) Sağlık Meslek Yüksek Okulu bahçesinde bulunan su samuru öğrencilerin ilgi odağı oldu. Hayatlarında ilk kez su samuru gören öğrenciler bu anı cep telefonları ile kayıt altına aldı. Orman ve Su işleri Bakanlığı Batman Şube Müdürlüğü yetkililerince kafese konularak müdürlüğe götürülen ve tedavisi yapılan su samuru daha sonra Batman Çayı'na bırakıldı. Suya dalan su samuru özgürlüğe doğru yol aldı.
NESLİ TÜKENMEK ÜZERE

B.Ü Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Servet Ulutürk, su samurlarının Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınan ve nesli tükenme ile karşı karşıya olan hayvanlardan biri olduğunu söyledi.

Genellikle akarsularda ve göllerde yaşayan su samurlarının Türkiye'de az da olsa görüldüğünü ifade eden Ulutürk, "Ülkemizde belirli bölgelerde görüldüklerine dair bilgiler alınıyor. Bolu'da yaşam gösteriyor. Bunun dışında Van'ın Çatak bölgesindeki akarsularda yaşadığına dair yapılmış çalışmalar var. Aynı zamanda Batman'ın Sason ilçesinde görüldüğüne dair bilgiler geliyordu. Bunu görmemiz bölgemizde yaşadığını ispatlayan delil oldu" dedi.

BALIKÇILARIN HEDEFİ

Kimyasal kirlilik, ses, ışık, gürültü kirliliği gibi etkenlerin su samurlarının yaşam alanlarından uzaklaşmalarına sebep olduğunu dile getiren Ulutürk, "Batman'da yaşam göstermesi burada en azından doğal ortamlarının korunduğunu göstermesi bakımından sevindirici. Bulunduğu yer itibariyle akarsudan yaklaşık 3 kilometre kadar uzak mesafeye gelmiş. Su samurları yuvalarını karaya yaparlar ancak yuvalarının girişi suyla bağlantılıdır. Ancak 20-30 km kadar belirli alanlara dağılım gösterebilirler" diye konuştu.

Su samurlarının balıklarla beslenmesinden dolayı balıkçıların hedefi olduğuna işaret eden Ulutürk, "Koruma altında olduğu için şu anda avlanmaları yasak ama yaşadığı bölgeler tespit edildiği takdirde oradaki vatandaşlar bilgilendirilmelidir. Böylelikle bu hayvanların daha fazla yaşamaları sağlanabilir" ifadelerini kullandı. 

Su samurlarının temiz sularda yaşadıklarına dikkati çeken Ulutürk, Batman'da su samuru bulunmasının kentteki suların kirli olmadığının bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.