Su kaplumbağaları günümüzde pek çok insanın evinde beslediği hayvanlardan biri. Bunun yanında doğada da onlarca tür su kaplumbağasını bulmak mümkün. Denizlerde göllerde nehirlerde yaşayabilen su kaplumbağalarının nefes alma yöntemlerinin nasıl olduğunu hiç düşünmüş müydünüz ?

Su kaplumbağaları nasıl nefes alır ?



Su kaplumbağaları diğer canlılardan farklı olarak birçok şekilde solunum yapabilirler. Buna kıçlarıyla soluma da dahil!

Su kaplumbağaları suya dalmadan önce anal bölgelerine su doldururlar ve bu suyun içindeki oksişeni kalçalarının yardımıyla emerler! Bunun dışında su kaplumbağalarının soluma yöntemleri şöyledir:
 
1) Ağız boşluğu-yutak bölgesindeki tükürükümsü mukoza  üzerinden solunum da yaparlar.
 
2) Başta sırtındaki kabuğun yumuşak olduğu kaplumbağalar olmak üzere örneğin vermek gerekirse Fırat Kaplumbağası,  suya daldıklarında derilerindeki gözenekler aracılığıyla sudaki oksijeni çekerler, kandaki karbondioksiti de atarlar.
 
3) Bazı uzun boyunlu  su kaplumbağaları boyunlarını şnorkel gibi kullanarak dışarıda tutar ve direk burundan solunum yapar.
 

Kablumbağalar su altında ne kadar kalabilirler ?



Bu özellik aslında her kaplumbağa türüne ve suyun temizliğine göre değişir. Mesela evlerinizde beslediğiniz süs kaplumbağaları oda sıcaklığında 30 saat kadar su içinde kalabilir. Eğer sıçaklığı  +3 C⁰ seviyesine çekerseniz tam 4 ay boyunca hiç dışarı çıkmayabilir. Bu süreler cinslere ve su özelliğine göre değişim gösterir.