Kağıthane'de sahipli köpeğe cinsel istismarda  bulunduğu iddiasıyla "hayasızca hareket etmek" ve "sahipli bir köpeğe zarar  vererek değerini düşürmek" suçlarından 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan  sanığın beraatine karar verildi. 

İstanbul 63. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına, sanık ve  müşteki avukatları ileİstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu adına avukat  Deniz Kalafatoğlu katıldı. Sanık Hamdi Yalçın ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul  Şube Müdürlüğü'nce sanığa, köpeğe tecavüz ettiğinden bahisle 454 TL idari para cezası verildiği belirtildi. Celse arası İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden, olay yerindeki  görüntülerin yer aldığı CD'nin gönderildiği kaydedildi. 
Müşteki Gazi Güven'in avukatı Yasemin Babayiğit, şikayetlerinin devam  ettiğini belirterek, sanığın cezalandırılmasını talep etti.  Sanık avukatı Adem Muratbeyoğlu, görüntülerdeki kişinin müvekkili  Hamdi Yalçın olmadığını savunarak, beraatine karar verilmesini istedi. Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık hakkında ''haksız yere sahipli  hayvanı öldürme, işe yaramayacak hale getirme ve değerini düşürmek suretiyle mala  zarar verme'' suçlarından dava açıldığını vurgulayarak, "unsurları itibarıyla  oluşmayan" müsnet suçtan Yalçın'ın beraatine karar verdi. Mahkeme, sanık hakkında ''hayasızca hareketlerde bulunma'' suçundan da  dava açıldığını anımsatarak, söz konusu suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit  olmaması nedeniyle Yalçın'ın bu suçtan da beraatine hükmetti.

Adliye önünde açıklama
Kararın ardından, duruşmaya izleyici olarak katılan sivil toplum  örgütü temsilcileri ve avukatlar, adliye önünde açıklama yaparak karara tepki  gösterdi. Grup adına açıklama yapan ''Nilayım'' adlı köpeğin sahibi Gazi  Güven'in avukatı Yasemin Babayiğit, ''Bu görüntüleri tüm Türkiye izledi. Mahkeme  tarafından verilen bu karar hangi hukuk gerekçesiyle verildi, gerekçeli kararı  görmeden hiçbir şey söyleyemiyoruz. Biz görüyoruz. Biz suçun unsurlarının  oluştuğunu söylüyoruz. Niçin mahkeme aksini söylüyor ve görmüyor?'' dedi. Açıklamaya, CHP milletvekilleri Melda Onur ve Mahmut Tanal da katıldı. 

İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zeynel Sarıbuğa'nın hazırladığı  iddianamede, Kağıthane'de oturan ve polis merkezine müracaat eden Burcu Mella  Yatmaz'ın, "17 Ağustos'ta 02.00 sıralarında, duyduğu köpek sesinden dolayı aşağı  indiğinde, bir erkek şahsın köpeği koltuk altına almış şekilde oturduğu, 'Sen  burada ne yapıyorsun?' diye sorduğunda, şahsın, 'Ne yani köpeği sevemez miyim?'  diyerek oradan uzaklaştığını belirttiği ve sonrasında polisi arayarak durumdan  haberdar ettiği" şeklindeki ifadelerine yer verilmişti.
Köpeğin sahibi Gazi Güven'in de polis merkezine çağrıldığı, sokaktaki  bir iş yerinin güvenlik kamerasına ait görüntülerin izletildiği ve beyanının  alındığı kaydedilen iddianamede, kamera görüntülerinde, şüphelinin merdiven  basamaklarına oturup kucağına aldığı köpeğe cinsel istismarda bulunduğunun  anlaşıldığı ve çalışmalar sonucu şüphelinin kimliğinin tespit edildiği  belirtilmişti. Sanığın, sahipli köpeğe aleni alanda cinsel istismarda bulunduğunun  anlaşıldığı vurgulanan iddianamede, sanığın TCK'da düzenlenen "haklı bir neden  olmaksızın, sahipli hayvanı is?e yaramayacak hale getirmek veya deg?erinin  azalmasına neden olmak" ile "hayasızca hareket etmek" suçlarından 10 aydan 4 yıla  kadar hapis istemiyle cezalandırılması talep edilmişti.