Fransa'nın Cahors şehrindeki Tarım ve Bağcılık Meslek Yüksekokulunda görevli trüf mantarı uzmanı Pierre Sourzat, Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün hazırladığı Trüf Mantarını Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında kurulan uygulama alanında incelemede bulundu. Sourzat, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, trüf mantarının Fransa, İspanya ve İtalya'da yetiştiğini, son 30 yıldır Türkiye'nin de arasında bulunduğu bazı ülkelerin, kültür ortamında trüf mantarı yetiştirmeye başladığını kaydetti. İlginç kokusu ve aromasıyla trüf mantarının gastronomik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sourzat, Türkiye'nin trüf üretimine uygun bir ülke olduğunu bildirdi. Türkiye'de, yazlık trüf olarak bilinen tuber aestivumun, doğal olarak yetiştiğine değinen Sourzat, "Bu da iyi bir çalışmayla sürdürülebilir hale getirebilir" dedi.



"Türkiye, potansiyelini değerlendiremiyor"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Yatağan'ın yanı sıra Denizli'de de trüf uygulama bahçesi bulunduğunu bildirdi. Dünyadaki trüf üretiminin, son 100 yılda 20 kat düştüğüne işaret eden Türkoğlu, talebin karşılanamaması nedeniyle "siyah Elmas" olarak bilinen trüf mantarının kilogramının bin euro civarında olduğunun altını çizdi.

Trüf pazarı üretiminin yüzde 45'ine Fransa, yüzde 35'ine İspanya, geri kalanına da İtalya ve diğer ülkelerin sahip olduğunu anlatan Türkoğlu, şöyle konuştu: "Bizim ülkemiz, büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen henüz bu pazarda yer almamaktadır. Bu trüf bahçelerin ilk ürününü, 2018 yılında alacağımızı tahmin ediyoruz. Deneysel olarak kurulan bahçeden alacağımız sonuca göre, yeni bahçeler kuracağız. Ona göre yeni eylem planları üzerine çalışmalar yapılacak."

Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Hakkı Yüksel ise Fransız uzmandan kullanılan kireç miktarı ve toprağın PH değerinin ayarlanması gibi konularda bilgi aldıklarını söyledi.