Meteorolojinin uyarılarının ardından İstanbul’u etkisi altına alan lodoshayatı felç etti.Yeşilköy’de lodosun oluşturduğu dev dalgalar, sokaklarda taşkınlara neden olurken birçok semtte çatılar uçtu. Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre lodos etkisini yarına(2 Şubat) kadar sürdürecek. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Türkiye'nin batı kesimleri için ise toz uyarısı yapıldı.

METEOROLOJİ'DEN ÇOK KUVVETLİ SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji Genel müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; yarın (Pazartesi) İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Çanakkale'nin güney ve doğusu, İzmir ve Manisa çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yer çok kuvvetli (21-75mm) sağanak yağış beklendiği belirtildi. Türkiye'nin batı kesimleri için ise toz uyarısı yapıldı.

Yapılan açıklama şu şekilde: Ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde, derin alçak basınç merkezi nedeniyle güneyli yönlerden kuvvetli olan fırtınanın ardından, yarın (Pazartesi) İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Çanakkale'nin güney ve doğusu, İzmir ve Manisa çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yer çok kuvvetli (21-75mm) sağanak yağış beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Ülkemizin batı kesimlerinde (Marmara, Ege, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz) toz taşınımı beklendiğinden , görüş mesafesinde düşme, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış, hava kalitesinin azalması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

İDO'DAN SEFER İPTALLERİ 

İstanbul'da etkili olan şiddetli lodos nedeniyle İDO, bu sabah yapılacak bazı seferlerini iptal etti.

İDO'dan yapılan açıklamaya göre iptal edilen seferler şöyle;

07:00 - Yenikapi - Bandirma Hızlı Feribot

08:15 - Yenikapi - Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot

08:15 - Pendik Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot

08:15  -Yalova Pendik Ferry Cat tipi hızlı feribot

08:40 - Kadikoy-Yenikapi-Bursa Deniz Otobüsü

09:00 - Yalova - Yenikapi Ferry Cat tipi hızlı feribot

09:00  -Bursa-Yenikapi-Kadiköy Deniz Otobüsü

18:30 - Bandirma - Yenikapi Hızlı Feribot

Açıklamada ayrıca Eskihisar Topçular Hattı seferlerinin de geçici bir süre karşılıklı olarak iptal edildiği belirtildi.

Öte yandan iç hat deniz otobüsü seferleri hala yapılamıyor. Ayrıca Şehir hatları da Adalar-Kabataş, Adalar-Bostancı, Kadıköy- Eminönü, Kadıköy-Karaköy, Kadıköy- Beşiktaş ve Anadolu Kavağı-Sarıyer ring hatlarını geçici süreyle iptal ettiğini açıkladı.

MALTEPE'DE 3 KATLI BİNANIN ÇATISI UÇTU

Gülensu Mahallesi Battalgazi Sokak'taki 3 katlı binanın çatısını bir bölümü, yanındaki gecekondunun üzerine devrildi.

İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, binanın üzerinde kalan ve tehlike arz eden çatının diğer bölümünü de bulunduğu yerden indirdi.

Olay nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi.

EGE'DE KUVETTLİ FIRTINA

Kuzey Ege'de etkili olan ve saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan kuvvetli fırtına, hayatı olumsuz etkiliyor.

Alınan bilgiye göre, fırtına nedeniyle Ezine ve Biga ilçelerinde çatılar uçtu, enerji hatlarında hasar meydana geldi.

Ezine'de Danişment ve Cumhuriyet Mahallelerinin büyük bir bölümüne elektrik tellerinin kopması nedeniyle elektrik verilemiyor. Yetkililer, tellerin onarımı için çalışma başlattı.

Cumhuriyet Mahallesi Orgeneral Nahit Şenoğul Caddesi'nde Hakkı Aşkın'a ait bir evin çatısı da fırtına nedeniyle uçtu. Park halindeki 3 aracın üzerine düşen çatı nedeniyle araçlar kullanılamaz hale geldi.

Biga'da da Şirintepe mevkisinde bulunan adliye binasının çatısı kuvvetli fırtınaya dayanamayıp yerinden çıktı.

Çatıdan kopan parçalar enerji nakil hattına takılarak zarar verdi. Yüksek gerilim hattında asılı kalan parçalar daha sonra rüzgarın etkisiyle yere düştü.

Kopan parçaların bir bölümünün İdriskoru Camisi'ne isabet ettiğini belirten İdriskoru köyünün muhtarı Feyzullah Şahin, olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.

Biga Belediye Başkanı İsmail Işık ise kapalı pazar yerinde bulunan araçların tedbir amacıyla dışarıya çıkarıldığını, ilçe merkezindeki çok sayıda ağacın fırtına nedeniyle hasar gördüğünü, İlyas Bayram Stadyumu'nun kapısının koptuğunu kaydetti.

YALOVA'DA DA BAZI BİNALARIN ÇATILARI UÇTU

Yalova'da şiddetli fırtına bazı binaların çatılarını uçurdu. Paşakent Mahallesi'ndeki Kalıcı Konutlar'ın çatıları şiddetli fırtınaya dayanamayarak uçtu. Tahtalar etrafa savrulurken, çatılardan kopan bazı parçalar bir dairenin camlarını kırdı. 6 binanın çatısının zarar gördüğü fırtınada, çatıdan kopan bir tahta parçası da binanın duvarına saplandı.

Vatandaşlar, her fırtınada çatılarının uçmasına tepki göstererek, yetkilileri çözüm bulmaya çağırdı. Mahalledeki ağaçlar da kökünden sökülerek devrilirken, duraklar yıkıldı. Diğer yandan Yalova'da bazı seralar da fırtınadan zarar gördü. Yalova-Bursa yolunda salatalık ve kıvırcık üretimi yapılan seraların muşambaları yırtıldı.

THY

Türk Hava Yolları, olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün bazı seferlerini iptal ettiğini duyurdu.

THY'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, meteorolojik raporlar doğrultusunda beklenen olumsuz hava durumunun, uçuşları aksatma olasılığına karşı gerekli tedbirlerin alındığı kaydedildi.

Açıklamada, iç hatta 65, dış hatta ise 59 seferin iptal edildiği bildirilerek, yolcuların seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu THY'nin resmi internet sitesinden veya "444 0 849" numaralı çağrı merkezinden öğrenmeleri istendi.

BURSA

Bursa'da etkili olan kuvvetli lodos nedeniyle tabela ve çatılar uçtu, elektrik direkleri devrildi.

Kentte önceki akşam başlayan ve giderek kuvvetlenen lodos, günlük hayatı olumsuz etkiliyor.

Gece de etkisini sürdüren lodos nedeniyle bazı tabela ve çatılar uçtu, vatandaşlar yollarda yürümekte zorlandı. Zaman zaman yollara devrilen ağaç ve taşlar nedeniyle trafikte aksamalar yaşandı.

Yıldırım ilçesindeki Yüksek İhtisas Kavşağı'nda bir evin çatısı lodostan dolayı yıkıldı. Çevre yolunda da lodosun etkisiyle bir inşaattaki prefabrik ev yola savruldu. Kısa süreli trafiğe kapanan yol, itfaiye ve polis ekiplerinin çalışmanın ardından ulaşıma açıldı.

Öte yandan lodosun etkisiyle kopan reklam panoları ve elektrik direkleri, park halindeki araçların üzerine düştü. Şiddetli lodos birçok ağacın da devrilmesine neden oldu.

İhbarlara yetişmekte zorlanan polis, itfaiye ve elektrik dağıtım şirketi ekipleri, yoğun mesai harcadı.

TIR DEVRİLDİ

Bursa-Ankara karayolu İnegöl girişinde kuvvetli lodos nedeniyle bir tır devrildi.

Alınan bilgiye göre, Bursa'dan Ankara istikametine giden sürücüsü henüz belirlenemeyen 16 PS 541 plakalı tıra bağlı dorselerden biri şiddetli lodosnedeniyle koparak İnegöl girişinde yoldan çıkıp yol kenarına, tır ile arkasındaki diğer dorse de ana yola devrildi.

İhbar üzerine olay yerine gelen trafik ekipleri güvenlik şeridi çekerek güvenlik önlemi aldı. Trafiğin durduğu olayda yaklaşık 4 saat süren çalışmanın ardından tır ve dorseleri yol kenarına alındı.

Uzun kuyruğun oluştuğu ana yolda güçlükle ayakta durabilen trafik ekipleri, kontrollü şekilde trafiğin akmasına yardımcı oldu.

ŞİDDETLİ LODOS ZONGULDAK'TA MİNAREYİ YIKTI

Türkiye'nin batısını etkisi altına alan şiddetli lodos ve fırtına Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde de etkili oldu. 
Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Hasanlı köyünde şiddetli lodos ve fırtına bir caminin minaresinin yıkılmasına sebep oldu.

Sabah saatlerinde meydana gelen olayda hızı zaman zaman saatte 44 kilometreyi bulan rüzgar sebebiyle Nusretli Mahallesi'nde bulunan bir caminin minaresi yıkıldı. Minarenin yıkıldığı saatlerin namaz saatine denk gelmemesi sebebiyle faciadan dönüldü.

Olayda can kaybı yaşanmaması sebebiyle çok mutlu olduklarını ifade eden Hasanlı Köyü Muhtarı Recep Tufan, "Nusretli Mahallemizde fırtınadan dolayı bu gün saat.10.15'de minare yıkıldı. Minarenin yıkılmasından dolayı Allaha şükür can kaybı yok, maddi hasar var. Mahallemize büyük geçmiş olsun" dedi.

KUZEY EGE'DEKİ KUVVETLİ FIRTINA

Kuzey Ege'de 2 gündür devam eden kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiliyor.

Alınan bilgiye göre, saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Çanakkale-Kilitbahir arasında feribot seferleri de geçici olarak durduruldu. Cuma günü iptal edilen Lapseki-Gelibolu, Geyikli-Bozcaada ve Kabatepe-Gökçeada arasındaki feribot seferleri de halen yapılamıyor. 

Merkeze bağlı Dardanos ve Güzelyalı köylerinde sahil kesiminde bulunan tekneler, fırtına nedeniyle zarar görürken, bazı tekneler sahipleri tarafından karaya çekildi.

Çanakkale ile adalar hattındaki deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş yetkilileri, Çanakkale-Eceabat arasındaki seferlerin saatsiz olarak yapıldığını kaydetti.

KIRKLARELİ 

Kırklareli'nin Lüleburgaz ve Babaeski ilçelerinde sağanak etkili oldu.

Lüleburgaz ilçesinde sabah başlayan sağanak, yaşamı olumsuz etkiledi. Yıldırım Mahallesi'nde derenin taşması sonucu çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

Haber verilmesi üzerine bölgeye Kırklareli Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri gönderildi. AFAD ekipleri bot yardımı ile evlerinde mahsur kalan vatandaşları kurtardı. 

Vatandaşlar, 112 Acil Servis ekiplerince Lüleburgaz Devlet Hastanesine götürüldü.

Lüleburgaz Kaymakamı Cemalettin Yılmaz da bölgede incelemelerde bulundu. DSİ ekipleri, dere yatağında temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan Babaeski ilçesinde de etkili olan sağanak nedeniyle dere taştı. Vatandaşlar, evlerine iş makineleri yardımı ile götürüldü.

Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yağışlar 5 Şubat Perşembe gününe kadar etkili olacak.

BARIŞ MANÇO SEFERİ DE İPTAL

Şehir Hatları'ndan yapılan açıklamada ise, Barış Manço'nun 16. yıldönümünde nedeniyle Barış Manço kendi adını taşıyan vapurla Kadıköy-Beşiktaş İskelesi'nden 10.30'da yapılacak seferinde iptal edildiği belirtildi.

Açıklamada,"Bugün sabah saatlerinden itibaren İstanbul da etkili olan olumsuz hava koşullarının giderek şiddetini artırması, yarın da Güneybatıdan esen rüzgarın fırtına şeklinde esmeye devam edecek olması beklenmektedir. 1 Şubat Pazar günü etkili olması beklenen kuvvetli lodos fırtınası nedeniyle "Barış Manço Anma Seferi" iptal edilmiştir" denildi.

"DIŞARIYA BARETLE ÇIKIN"

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, çatıların, reklam panolarının yarattığı tehlikeye dikkat çekmek için, ''Dışarıya çıkarken şapka yerine artık 'baret' takmak gerekir"dedi. Kadıoğlu, lodos fırtınasının nedeninin basınç sıkışması olduğunu ifade ederek, lodos fırtınasının olağan bir durum olduğunu, yaşanan sıkıntının ise şehirlerdeki yapılaşma sırasında rüzgarın dikkate alınmamasından kaynaklandığını kaydetti. Kadıoğlu, "Hava havaidir, sürekli değişik hava şartları olur. Türkiye'de problem şu; binalar ile ilgili sadece deprem yönetmeliği var, çatı yönetmeliği yok. Genellikle rüzgar gibi yan yükler ayrıntılı düşünülmemiştir. O yüzden fazla zarar görüyoruz. Yurtdışında sahillerdeki, yol kenarlarındaki ağaçların sürekli olarak risk analizleri yapılıyor. Böyle bir anlayış Türkiye'de yok. Tabelalar gelişigüzel konuluyor, bir düzenleme yok"