İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Hollanda’nın her yıl milyonlarca turist topladığı Lale Festivalleri’ne nazire yaparcasına Dünya’nın en büyük Lale Halısı’nı Sultanahmet Meydanı’nda ziyarete açtı.

İstanbul 545 bin canlı lalenin oluşturduğu 1262 metrekarelik halıyla Dünya Rekoru’nun da sahibi oldu.

Topbaş açılışta yaptığı konuşmasında; “Bugün bir rekora daha birlikte imza atıyoruz. Dünyada ilk defa kesme olmayan çiçeklerle 545 bin laleden oluşan dünyanın en büyük halı desenini açarak bu tarihi mekanda sergiliyoruz. Kilim deseninde yapılan bu eser kendi ekiplerimiz tarafından dizayn edildi. Dünyada kesme çiçekten bu tarz halı desenleri yapıyorlar ama kesildiği için birkaç günlük. Biz canlı lalelerle böyle bir eseri gerçekleştirdik. Bu laleden halı gelecek Pazar gününe kadar burada kalacak. İstanbullular ve turistler gelsin fotoğraf çektirsin ve anılarına laleden ve İstanbul’dan bir iz düşsün istiyoruz” dedi.








TÜRKİYE-HOLLANDA LALE MAÇI!
Başta Lale üretimi olmak üzere süs bitkiciliği sektöründe dünya ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini tekelinde tutan ve yıllık 3 milyar Euro’nun üzerinde üretim hacmine sahip olan Hollanda’nın süs bitkiciliğinden 2013 yılında kazandığı para 1.8 milyar dolar… Türkiye süs bitkiciliğinde gerek coğrafya gerekse iklim özellikleri bakından Hollanda’dan çok daha fazla avantaja sahip. Türkiye’nin süs bitkiciliğindeki atılımları bu hızla devam ederse Hollanda’nın sahip olduğu imkanlara ulaşmamak için hiçbir sebep yok…

Göreve ilk geldiği 2004 yılından itibaren başta lale olmak üzere İstanbul’u çiçekler ve süs bitkileriyle donatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın bu yaklaşımı önceleri bir peyzaj uygulamasından ibaret sanılıyordu. Yıllar geçtikçe İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantili üretim modeliyle yerli üreticiler süs bitkiciliği sektöründe güç ve imkan kazanmaya başladılar. Türkiye’deki Süs bitkiciliği sektörü bugün sadece iç pazarlarda değil yurt dışında da söz sahibi. Yani İstanbul’u süsleyen milyonlarca rengarenk lalelerin ve çiçeklerin arkasında kimsenin pek görmediği büyük bir ekonomik mücadele var. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantili üretim modeli sayesinde süs bitkiciliği sektöründe yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlanıyor. İzmir, Konya, Sakarya ve Silivri’nin yanı sıra Türkiye’nin pek çok şehrinde süs bitkiciliği hızla gelişiyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın belediyenin faaliyet raporunu sunarken verdiği bilgiler hayli dikkat çekici. Zira İstanbul’da bu yıl 30 milyon lale dikimi yapılmış. Başkan Topbaş’ın verdiği bilgilere göre sadece Gülhane Parkı’na hafta sonunda 100 bin ziyaretçi gelmiş.  Emirgan Korusu başta olmak üzere diğer alanlar da hesap edildiğinde yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin turistik cafe ve restaurant işletmeleri bu alanlarda laleye harcanan parayı kat be kat çıkarmış durumda.


ASIL HEDEF “MEZAT MERKEZİ” OLMAK
Kadir Topbaş’ın ısrarla üzerinde durduğu bir diğer konu da süs bitkiciliği ticaretine Dünya çapında yön verebilmek için büyük bir mezat kurmak.
Topbaş, İstanbul’da bu mezatı kurmayı hedeflediğini söylüyor.

Bunun arkasında yatan sebep büyük bir ekonomiye işaret ediyor. Zira Dünyada süs bitkileri ticaretinin büyük bölümü mezatlar kanalıyla gerçekleştiriliyor.  Üreticilerin ürünlerini pazarlamak için oluşturduğu toptancı pazarları olan mezatların ilki tahmin edileceği üzere yine Hollanda’da kurulmuş.
Hollanda 1930 yılından bu yana sektöre Dünya çapında yön veriyor. FloraHolland mezatı bitki ve çiçek satışlarında uluslararası pazar lideri… Bu  mezatta her gün 7 binden fazla üretici 20 bin farklı çeşitte ürünü satışa sunuyor. Mezatın yıllık hasılatı 4 buçuk milyan Euro…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye’nin Hollanda ile süs bitkiciliği alanında Dünya liderliği yarışına girebilmesi için İstanbul’da uluslar arası mezat kurulmasının önemli olduğunu söylüyor.