Son dakika! İstanbul'da deprem hissedildi! Karadeniz ve Marmara'da deprem paniği yaşandı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) göre, Karadeniz açıklarında bu sabah saat 11.18'de 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'ne göre ise deprem 5,0 büyüklüğünde. Depremin merkez üssünün Kocaeli'nin Kandıra ilçesinin açıkları olduğu bildirildi. Depremin 25,53 kilometre derinlikte olduğu açıklandı.

KANDIRA'DA PANİK YAŞANDI

Deprem, özellikle Kandıra ilçesinde paniğe yol açtı. Yüksek katlı binalarda oturan vatandaşlar, depremin ardından evlerini terk etti.

VALİ YARDIMCISI: CAN VE MAL KAYBI YOK
Konuyla ilgili açıklama yapan Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban ilk bilgilere göre depremde can ve mal kaybı olmadığını ifade etti. 
"İlk aldığımız bilgiye göre şu dakika itibarıyla herhangi bir can ve mal kaybı yok." diyen Balaban, hatta Kandıra'daki vatandaşların hissetmediklerini söylediklerini bildirdi.
İSTANBUL'DA DA HİSSEDİLDİ
Sarsıntı, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'ndeki birçok kentte de hissedildi.

TÜYSÜZ: BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremi değerlendirdi. Bölgede aktif bir fay olmadığını dile getiren Tüysüz, "Daha büyük bir deprem beklemiyoruz" diye konuştu.

Okan Tüysüz, şöyle konuştu:
"Bu bölge içerisinde bildiğimiz aktif bir fay yok. Karadeniz içerisinde yapılmış sismik çalışmalar var, o nedenle Karadeniz içini az buçuk biliyoruz çok fazla detaya girmemekle birlikte. Bu çok kalın çökel istifi var. Bu birim içinde zaman zaman oturmalar, heyelanlar meydana geliyor. Büyük bir ihtimalle ya bilmediğimiz bir fay ya da bu tür bir oturma nedeniyle ortaya çıkan bir depremdir.
Karadeniz’in ortasında bilinen çok büyük bir deprem meydana gelmiş değil. O nedenle daha büyük bir deprem beklentisi de bu bölge için söz konusu değil. Büyük ihtimalle de 4.8’lik depremden sonra belki birkaç tane artçılar olabilir, sonrasında da sönümlenecektir diye düşünüyorum.
İstanbul’a aşağı-yukarı 150-200 km uzaklıkta, denizin içindedir. Sığ bir deprem, verilen derinlik 2 km’dir. O nedenle İstanbul’da hissedilmesi doğaldır. Bunun önemli bir etkisi Karadeniz çevresinde yapılacak nükleer santrallerle ilgilidir. Yapılan santrallarin yapılması Karadeniz’de aktif fay olmadığı görüşüdür. Bu görüşün depremden sonra gözden geçirilmesi gerekir. Karadeniz’in daha iyi tanımlanmaya, bilinmeye ihtiyacı var. Karadeniz’de daha büyük bir deprem beklentisi yok.
Karadeniz’de yapılan çalışmalar var. Ama Karadeniz, örneğin bir Marmara kadar bilinmiyor. Karadeniz’de uluslararası firmalarının ve petrol firmalarının yaptığı son derece detaylı çalışmalar var. Ancak bunlar deprem araştırmalarına açık değil, gizlidir. Karadeniz içerisinde yakın dönemde faaliyet göstermiş birtakım fayların olduğu biliniyor. Ancak bu fayların çok büyük deprem üretmeyeceği kabul ediliyor. Bunların varlığı konusunda bilim camiasında tartışmalar var. 
Tartışmaları sona erdirmek, en azından geliştirmek için elimizde yeterli bilgiler yok. Petrol şirketlerinin ellerindeki ticari olmayan bazı verilerin bilim dünyasına açılması, nükleer santral yapılması planlanan Sinop ve İğneada gibi bölgelerin daha detaylı araştırılması ihtiyacı ortaya çıkıyor.”


YERİN ALTI GECE BOYUNCA HOMURDADI
Öte yandan Manisa'da gece boyunca büyüklüğü 2.0 ile 4.2 arasında olan 18 deprem meydana geldi. Sabah saatlerinde de Girit açıklarında bir deprem oldu.

- "Herhangi bir hasar boyutu yok"
AFAD Kocaeli İl Müdürü Salim Tekoğul da depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade ederek, "Kıyı emniyetinden ve gerekli yerlerden ilk bilgileri aldık. 102 kilometre açıkta yani Karadeniz'de, 25 kilometre derinlikte 4,8 büyüklüğünde bir deprem ama sadece bir sallantı hissi olmuş Kefken'de, herhangi bir hasar boyutu yok hadisenin. Yine de arkadaşlarımız kontrol amaçlı gidiyorlar. Aldığımız bilgiler bu yönde." ifadesini kullandı.
İşte Twitter'dan atılan deprem tweetleri:





GİRİT AÇIKLARINDA DA DEPREM MEYDANA GELDİ
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; bugün saat 08.32'de, Akdeniz'de, Girit Adası açıklarında, yerin 15 kilometre derinliğinde, 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Muğla'nın Datça İlçesine 360 kilometrede uzaklıkta meydana gelen deprem Türkiye'de hissedilmedi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 4.4 olarak ölçtü.
MANİSA PEŞ PEŞE 3 KEZ SALLANDI
Manisa'nın Akhisar ilçesinde sabah saatlerinde 15 dakika içinde üç deprem meydana geldi. İlk deprem saat 05:49'da oldu. 4,1 büyüklüğündeki deprem yerin 8 kilometre derinliğinde kaydedildi. Bu depremden iki dakika sonra 4,2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığının verilerine göre saat 06:02'deki depremin büyüklüğü de 3,5 olarak belirlendi.