Zonguldak’ta şiddet gördüğü eşini öldüren Ayşegül Erke’nin beraat etmesi yönünde verilen savcılık mütalaası Türkiye gündemine oturdu. Zonguldak Kozlu’da yaşayan Ayşegül Erke, 18 yıl önce evlendiği eşinden uzun süredir şiddet görüyordu. Maruz kaldığı şiddete dayanamayan genç kadın, eşinin uyuşturucu madde kullandığını birçok kez eşinin ailesine ileterek, “Akli dengesi bozuldu, tedavi ettirin” dedi. Ancak Erke’nin yardım taleplerine, kocasının ailesinden bir cevap gelmedi. Uyuşturucunun yanısıra Alkol de kullanan Muhammet Ali Erke, eşine şiddet uygulamaya devam etti. Kocasına boşanmak istediğini defalarca söyleyen genç kadın, her seferinde tehditlerle karşılaştı. İddiaya göre, 8 Ocak 2014 günü eve alkollü gelen adam, eşi ile dört çocuğuna bıçakla saldırarak, “Sizi öldüreceğim” dedi. Genç kadın kendisini ve çocuklarını korumak adına karşı koydu ve Muhammet Ali Erke’yi boğarak öldürdü. Gözaltına alınan genç kadın, meşru müdafaada bulunduğu gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kendimi savundum
Son duruşmada, 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Ayşegül Erke hakkında, savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Savcı Erdoğan Doğan, “Saldırıya ilişkin savunmanın zorunlu olması, saldırı ile savunma arasında oran bulunması, sanığın eylemini haklı görülebilir bir korku ve telaştan kaynaklanan güdü ile savunma sınırını zorlayarak gerçekleştirdiğini” belirterek, genç kadına ceza verilmemesi yönünde görüş bildirdi.
Milliyet’e konuşan Ayşegül Erke, savcılık mütalasına çok sevindiğini belirterek, şunları dile getirdi:
“Mütaalaya çok mutlu oldum. Duruşma öncesinde her şeye hazırlıklıydım. Çok şiddet gördüm, çok şey yaşadım. O gece bana bıçakla saldırdı. Çocukları ve beni öldüreceğini söyledi. Kendimi ve çocuklarımı savundum. 18 yıllık evliydik. En başından beri suçsuz olduğumu biliyorum. Şimdi geçmişe nazaran çok daha iyi durumdayım. Ailesi de şiddet gördüğüme şahit. Onların gözü önünde de şiddet gördüm. Öyle bir an ki, şiddet anında yalnızsınız. İnsanlar bana kötü gözle bakmıyor, aksine destek oluyorlar. Bu beni çok memnun etti. Psikolojik açıdan destek almış gibi oldum.”
‘4 çocuğuma bakıyorum’
Genç kadın, çocuk yaşta evlendirildiğini ve bu nedenle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını ifade ederek, şöyle dedi:
“Ben daha 15 yaşındayken evlendim. Evlenince okulu bıraktım, lise terkim. Şu an çalışıyorum, çocuklarıma kendim bakıyorum. Ayaklarımın üzerinde duruyorum. Geleceğe yönelik planlarım var. Şiddet gören evli kadınların kocalarından  ayrılması gerekiyor. Çocuklar açısından da evliliğin devam etmesi sakıncalı. Onlar daha çok zarar görüyor. Kimse kimsenin kölesi ya da esiri değil. Şimdi huzurumuz yerinde. İnşallah mahkemeden güzel bir sonuç çıkar, çocuklarımla daha rahat yaşarım.”

Savcı: Vicdani kanaatimizdir

Ayşegül Erke’nin beraati yönünde mütalaa veren Savcı Erdoğan Doğan, “Dosyadaki kanıtlara göre, vicdani kanaatimize göre görüşümüzü bildiriyoruz. Kararlarda açıkladıklarımızla yetinmeyi yeğliyoruz” dedi. Milliyet’e konuşan Savcı Doğan, “Sizi vicdanen rahatlatan bir mütalaa mı” sorusuna, “Öyle olmasa o doğrultuda görüş bildirmezdik” dedi.