İstanbul  Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)  tarafından İstanbullulara özel İOSve  Android işletim sistemine sahip akıllı  telefonlar için ücretsiz  afet uygulaması başlatıldı.  AFAD tarafından Afete Hazırlık ve Deprem eğitimi Derneği (AHDER)  ortaklığı ile İstanbul halkının afetlere karşı bilinçlendirme çalışmaları  kapsamında hazırlanan "AFADist Bireysel Mobil Cihaz Uygulaması", müdürlük  binasında tanıtıldı.
 İstanbul İl  Afet ve Acil Durum Müdürü Gökay Atilla Bostan,  önlem ve hazırlıkların, toplumun kabul  ettiği, benimsediği ve katıldığı kadarıyla başarılı alabileceğini anlattı.Bostan, "Hem toplumdaki  afet bilincini artırmak hem toplumun gönüllü  olarak afete hazırlık çalışmalarına katılımını sağlamak üzere hazırlanan eğitim  programlarını, toplum genelinde yaygınlaştırmak amacıyla bireylerden kurumlara  kadar geniş bir hedef kitleyi kapsayan çeşitlilikte hazırladık. Burada afete  hazırlık ve  afet sonrasında toplumla etkin bir iletişim sağlanmasına yönelik bir  araca daha sahip olmak için geliştirilen  uygulama sunulacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından projenin tanıtım gösterimi gerçekleştirildi.

İstanbul'da  afet yönetimi faaliyetlerine yönelik kurumsal kapasitenin  artırılması amacıyla  afad İstanbul tarafından hazırlanan "AFADİst" akıllı  telefon uygulaması Apple ve  Android işletim sistemi hayata geçirildi.

Kimler yararlanabilecek?

 İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle 8 aylık çalışması sonucunda  oluşturulan sistemden,  afet öncesi ve sonrası, İstanbul'da mobil kapsama alanına  giren tüm akıllı telefon kullanıcıları faydalanabilecek. Uygulamayla kullanıcılar   afet hazırlıklarını cep telefonları üzerinden yapabilecek.

Afet anında yapılacaklar...

Uygulama özellikleriyle yapısal ve yapısal olmayan riskleri azaltma,  aile  afet planı hazırlama, ev ve iş yeri konumunu kaydederek, bir  afet anında en  yakın  AFAD hizmetlerinden haberdar olma,  afet sonrası toplanma alanlarını  belirleme ve sağlık durumunu bildirme,  afet acil durum çantasının envanterini   uygulama üzerinden takip ederek, içindeki malzemelerin son kullanma tarihi  yaklaşanları yenisiyle değiştirme gibi işlemler gerçekleştiriliyor. Ayrıca   uygulama içerisinde İstanbul genelinde yer alan  Afet İstasyonu (AFİS)  konteynerlerinin harita üzerindeki yerleri de görülebilecek.

Radyo da dinlenebilecek

Herhangi bir  afet sonrasında İstanbulluların en doğru bilgiye  ulaşması amacıyla yayına geçen 103.0 frekansından yayın yapan  afet radyosu da   uygulama üzerinden dinlenebilecek.

İstanbul'da bu uygulamayı cep telefonlarına indirerek, afete hazırlık  konusunda farkındalık kazanan bir milyondan fazla kişiye ulaşılması  hedefleniyor. Uygulama  afet sonrasında bireylerin ve ailelerinin  afet bilgilerine  doğrudan ulaşabilmesi,  afet sonrasında bireylerin ve ailelerinin uygun toplanma  alanlarına, yardım merkezlerine, toplu barınma toplu bakım merkezlerine düzenli  ve koordineli bir şekilde yönlendirilmesi, afetler sonrasında oluşacak bilgi  kirliliğinin ve kaos ortamının önlenmesi için de önem taşıyor.

Uygulamayla ilgili detaylı bilgi, "http://afadist.istanbulafad.gov.tr"  adresinden alınabilecek.