Merkez Bağlar ilçesi Gürsel Caddesi’nde bulunan toprak bir evde yaşayan Metin (50) ve Rihan Eskici (56) çiftinin 5 çocuklarıyla birlikte verdikleri yaşam mücadelesi yürek burkuyor. Biri sarılık, diğeri de parkinson hastası olan çift, yıkılma tehlikesi bulunan, mutfağı, banyosu ve tuvaleti olmayan toprak evde hem hastalıklarıyla boğuşuyor hem evlerinden çıkan yılanlara karşı mücadele veriyor. Evlerinin bitişiğinde bulunan metruk binaya gelen uyuşturucu müptelalarının tehdidi altında yaşadıklarını dile getiren ve Rihan Eskici’nin engelli maaşıyla hayata tutunmaya çalışan çift yardım bekliyor.
“Müptelalar tehdit ediyor” 
Düğünlerde davul çalarak geçimini sağladığını ama düğün salonlarının açılmasıyla işlerinin durduğunu belirten Metin Eskici, “Şimdi boştayım, ne iş var ne bir şey. Ev benim evim ama ne banyo var ne de doğrudürüst tuvalet. Akşamları bali çeken çocuklar geliyor, yan tarafta oturuyor. Gelip avludan suyumu alıp götürüyorlar. Bıçak çekip tehdit ediyorlar. Sarılık hastalığı çıktı bende. Kanım bozuk. Bakımsızlıktan hasta oldum” dedi.

"Bu evden çok korkuyorum"
Rihan Eskici ise, 12 senedir bu evde yaşadığını ve çok korktuğunu anlatarak, “Çok acı çekiyorum, çok korkuyorum. İçeriye yılan giriyor. Yağmur yağınca tavandan su akıyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Yazın da toprak akıyor. Üstüne bir de hastayım. 22 senedir hastayım. Bana yardımcı olun. Hastalığım parkinson, astım, bronşit. 22 senedir doğru dürüst nefes alamıyorum. Hastaneye gidip tüp kullanıyorum. Rapor burada. Oturabileceğim bir ev istiyorum. Çocuklarıma iş istiyorum. Burada rezil oldum. İş yok güç yok. Baliciler de bizi rahatsız ediyor. Kocam rahatsızlığından dolayı bazen Bingöl’e gidiyor. Kapıyı çalıyorlar. Kapıyı kilitliyorum. Çok korkuyorum. Allah rızası için yardım edin” diye konuştu.

"Bir tek özürlü maaşıyla geçiniyorlar"
Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir, çiftin 12 yıldır kardeşlerinin verdiği bu toprak evde kaldıklarını anlatarak şunları kaydetti: “Ağabeyimiz sarılık hastalığına yakalanmış. Herhangi bir vitamin alamıyorlar. Gıdaları yok. Eksikleri çok. Banyoları, tuvaletleri, mutfakları yok. Salonda banyo yapıyorlar. Bir tek özürlü maaşıyla geçinmeye çalışıyorlar. Geçimleri hiç olmuyor. Ağabeyimiz iş istiyor. Kendisi normalde davulculuk yapıyor. Düğün salonları açılalı davulcuların işleri durdu. Şimdi çok perişan durumdalar. Ben bir muhtar olarak çok rica ediyorum. Yetkililere ve zengin iş adamlarına sesleniyorum. Bu aziz mübarek günlerde çiftimize temiz güzel bir ev, güzel bir ortam, gıda ve iş imkanı rica ediyorum.”