Kızıltepe'de Ersoylu Mahallesi'nde yaşayan Özan ailesinin ikiz  çocukları 5 yaşındaki Muhammed ve Abdullah Özan, kalıtsal bir cilt hastalığı olan  ve hastalığı taşıyan kişilerde kurumuş ve adeta balık pulu gibi görünüm alan  İktiyozis Vulgaris hastalığıyla dünyaya geldi. 
 
  Doktorlar hastalık nedeniyle gözleri açık uyuyan Muhammed ve  Abdullah'ın gözlerini zarar görmemesi için dikti. Buna rağmen, doğuştan bu hastalıkla mücadele eden kardeşlerden  Muhammed bir gözünü kaybetti. 
 
Doktorların büyüdüklerinde hastalığın hafiflemesiyle gözlerinin  açılabileceğini belirttiği ikizler, dikişlerin sökülerek gözlerinin açılacağı  günü sabırsızlıkla bekliyor. 
 
3 aylıkken gözleri dikildi 
 
3 çocuk annesi Aynur Özan (30), AA muhabirine, 5 yaşında ikiz  çocuklarının doğuştan İktiyozis Vulgaris hastası olduğunu söyledi. 
 
Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde dünyaya gelen çocuklarının  Diyarbakır'da bir ay kuvözde kaldığını daha sonra İzmir Tepecik eğitim ve  Araştırma Hastanesi'nde hastalık nedeniyle zarar görmemesi için gözlerinin  dikildiğini anlatan Özan, "Çocuklarım uyuduğunda göz kapakları kapanmıyor. Bu  nedenle gözleri hasar görmeye başladı. Doktorlar koruma amaçlı göz kapaklarını  dikti. Çocuklarım doktorların açık bıraktığı küçük bir bölümden görebiliyor.  Genetik olduğu için tedavisi olmayan bir hastalık. Büyüdüklerinde rahatsızlıkları  biraz hafifleyecekmiş. Doktorlar o zaman dikilen gözleri açmayı düşünüyor" diye  konuştu. 
 
"Yaşadığımız ortam çocuklarımın sağlığı için elverişli değil" 
 
Özan, hastalığın genetik olduğunu öğrendiklerini anlatarak,  rahatsızlıkları nedeniyle çocuklarının derisinin pul pul döküldüğünü, bu nedenle  sık banyo yaptırarak, vücutlarına nemlendirici krem sürdüğünü belirtti. 
 
Arkadaşları dalga geçince üzülüyorlar
 
Bünyelerinin zayıf olması nedeniyle Muhammed ve Abdullah'ın sık hasta  olduğunu dile getiren Özan, "Çok zor günler yaşadık. Bazı çocuklar acımasızca  onların bu durumunu eleştiriyor. O zaman çok üzülüyorlar. Tıpkı bir bebek gibi  bakım gerekiyor. Eşim inşaatta çalışıyor. Bu nedenle imkanlarımız kısıtlı.  Çocuklarımı daha iyi yaşatmak istiyorum. Hayatımı onlara adadım. Ancak  yaşadığımız ortam çocuklarımın sağlığı için elverişli değil" dedi. 
 
Özan, çocuklarına daha temiz bir ortam sağlamak için Kızıltepe  Kaymakamlığınca düzenlenen halk toplantısına katılarak sıkıntılarını Kaymakamı  Erdoğan Turan Ermiş'e anlattığını ifade ederek, Kaymakam Ermiş'in kendilerini  destek sözü verdiğini kaydetti. 
 
Kaymakamdan yardım eli 
 
Kaymakam Ermiş, salı günleri düzenlenen halk gününde Özan ailesi ile  tanıştığını anlatarak, ailenin İktiyozis Vulgaris hastası ikiz çocuklarının  bugüne kadar kendi imkanlarıyla tedavi etmeye çalıştığını belirtti. 
 
Çocukların bu rahatsızlıkları nedeniyle temiz bir ortamda yaşamaları  gerektiğine dikkati çeken Ermiş, aileye bir miktar maddi yardımda bulunduklarını  söyledi. 
 
Ermiş, "Özak ailesinin evlerinin hijyen açısından daha yaşanabilir bir  hale getirilmesine karar verdik. Önümüzdeki günlerde kendilerine bu konuda destek  olacağız. Daha önce bölgede bu tür rahatsızlara sahip çocukları bulunan ailelere  halı, dolap, televizyon gibi yardımlarda bulunmuştuk. Çünkü, mücadele ettikleri  zor bir hastalık. Allah şifa versin" diye konuştu. 
 
İktiyozis Vulgaris hastalığı 
 
Kalıtsal bir cilt hastalığı olan İktiyozis Vulgaris, hastalığa  yakalanan kişilerde kurumuş ve adeta balık pulu gibi görünüm alan bir cilt ile  karakterize görünüme sahip bir hastalık. İktiyozis Vulgaris hastalığı genetik  kökenli olup, anne ve babadan geçen genlerle taşınmaktadır. Genellikle erken  çocukluk dönemlerinde başlayan İktiyozis Vulgaris hastalığı özellikle sonbahar ve  kış aylarında şiddetini arttırıyor.