Ermenek'teki faciadan vardiyası değiştiği için son anda kurtulan Mehmet Öndür, ocakla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öndür, “Madeni kapalı gösterdiler ama biz içeride çalışıyorduk” dedi.
Haber ile ilgili metin girin!.
 Ermenek’te  maden ocağında meydana gelen faciadan vardiyası değiştiği için son anda kurtulan Mehmet Öndür, Habertürk’e konuştu.  Maden ocağının denetiminin formaliteden yapıldığını savunan Öndür, ocak hakkında dikkat çekici iddialarda bulundu. Ocağın haziran ayında denetimden geçtiğini belirten Öndür, “Denetçiler, Ermenek’e gelmeden patronlara haber verdiler. Sıkıntılı yerler setle kapatıldı. ‘Girilmez’ yazısı konuldu. Ceza aldılar ama kapatmadılar. Haziranda ocağı kapalı gösterdiler ama biz ocakta çalıştık” dedi. Denetim yapan kişilerin yeterli incelemeyi yapmadığını öne süren Öndür, denetime gelenlerin de kazada paylarının bulunduğunu söyledi. Olayın yaşandığı gün, saat 00.00 -08.00 arasında madende çalıştığını kaydeden Öndür, kömürde gevşeme olduğunu belirterek, “Normalde biz kömürü dinamitle patlatırız. Ama o gün kömür dinamite gerek kalmadan çözülüyordu” dedi.


Bakan Faruk Çelik: 18 madenci de sigortalı

Durumu hemen şefine bildirdiğini kaydeden Öndür, “Durumu bildirdim. ‘Burası bir yerden delinecek’ dedim. Şef bana ‘Senin delinecek dediğin yerle su arasında 80 metre var. Bir şey olmaz, devam et’ dedi” diye konuştu.

"Psikolojimiz bozuldu"

“Torba yasadan sonra verilen haklar gasp edilince moralimiz bozuldu” diyen Öndür, “Arkadaşlarımın psikolojisi bozuktu o gün. Yeraltında yemek yemeğe alışkın değildik. Psikolojimiz nasıl düzgün olsun ki. Hepimizin ağustos ayından alacağı duruyor. Bu da yetmiyormuş gibi yemeğimizi de elimizden aldılar. Kömür içerisinde yemek yedirdiler” dedi.


"Defalarca uyardım dinlemediler"

Maden ocağında çalışırken daha önce bölgede bulunan eski bir madene rastladıklarını söyleyen Öndür, “Çalışırken iki tane eski baca geçtik. Bacaları temizledik. Eski bacalar olduğunu herkes biliyordu. ‘Ufak bir sızıntı olursa bize haber verin’ diyorlardı. Defalarca o gün uyardım ama dinlemediler” dedi.