AMASYA'da din öğretmeninin derste "Bir Sünni, Alevi ile evlenirse yüz kırk kırbaç cezası ile cezalandırılır, çocuk yaparsa ölür" dediği öne sürüldü.
Amasya'da Mehmet Paşa Ortaokulu'nda din öğretmeninin derste "Bir Sünni, Alevi ile evlenirse yüz kırk kırbaç cezası ile cezalandırılır, çocuk yaparsa ölür" dediği ileri sürüldü. Veliler suç duyurusunda bulundu. Okul müdürü ise olayın "abartıldığını" savundu.
 

DİN ÖĞRETMENİNDEN TEPKİ ÇEKEN SÖZLER

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesi Mehmet Paşa Ortaokulu'nda din dersi öğretmeni olan Abdussamet Arslan'ın "Bir Sünni Alevi ile evlenirse yüz kırk kırbaç cezası ile cezalandırılır, çocuk yaparsa ölür", "Kurtuluş Savaşı'na yardım eden bayanların başı kapalı olduğu için biz bu savaşı kazandık, bugün olsa kazanamayız", "Bugün eteğini kısaltan yarın lisede en değerli şeyini kaybeder" şeklindeki sözleri tepki çekti.
 

OKUL MÜDÜRÜ, ÖĞRETMENİ SAVUNDU

Velilerin şikayeti üzerine soruşturma başlatılırken, okul müdürü Yakup Doluer olayın abartıldığını ileri sürerek "Ben ne soruşturma açtım ne de inceleme başlattım. Öğretmen masum, bir suçu yok. Bu olayın üzerine gidersek diğer öğretmenler de artık ders anlatırken ağzından bir şey kaçırmamak için rahatsız olacak. Bütün toplumu kucaklayıp, kazanmamız lazım" diye konuştu.
 

VELİLER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Din dersi öğretmeni Abdussamet Arslan'ın söylemlerinin ardından okul yönetimi ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne suç duyurusunda bulunan öğrenci velisi Ulaş Söylemez şunları söyledi: 

"O öğretmen, şortla gezmenin günah olduğunu söylüyor. Bir kız öğrencinin eteğine dokunarak katlayıp katlamadığını kontrol ederek 'Siz şimdi eteğinizi böyle kısaltıyorsunuz, liseye gidince de en değerli şeyinizi kaybediyorsunuz' diye konuşuyor. Erkek öğrencilere anne ve kız kardeşlerinin başlarını kapatmaları için telkinlerde bulunuyor. Alevi ile Sünni evliliklerinin günah olduğunu savunuyor. Öğretmenin bu tutumu çocuklarımızın psikolojini bozdu. Öğrenci velileri olarak öğretmen hakkındaki şikâyetimizi gidebildiği yere kadar götüreceğiz."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
 
Öğrencilerin din dersi öğretmeninin konuşmalarını aileleriyle paylaşması üzerine veliler, okul idaresi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayette bulundu. Şikayet üzerine konuyla ilgili inceleme başlatıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ardından İl Milli Eğitim Müdürü Gıyasettin Taş da bir açıklama yaparak, "Olayın basında yer alması üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün inceleme başlatmasının ardından biz de İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak inceleme başlattık" dedi.

 

"BU NE BİÇİM ZİHNİYET"

"Bu ne biçim öğretmen, bu ne biçim zihniyet?" ifadesini kullanan öğrenci velilerinden Sebiha Yürekli de şöyle konuştu:

"Bir Sünninin bir Alevi ile evlenmesi durumunda 140 kırbaçla cezalandırılması gerektiğini nasıl söyler? Şoktayız ve ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Bu öğretmen Türkiye'nin getirildiği durumdan cesaret alıyor. Her şeyimize karışıyorlar. Okul müdürü Yakup Doluer'e şikâyet ediyoruz o olayı kapatmaya çalışıyor ve 'İşi tatlıya bağlayalım, büyütmeyelim' diyor. Bu öğretmeni buradan alıp başka bir okula verdiklerinde de orada bu işlere devam edecek. Bu zihniyet değişmeli. Biz veliler olarak bu işin peşini bırakmayacağız."
 

KAYMAKAM: KABUL EDİLEMEZ

Gümüşhacıköy Kaymakamı Hüseyin Baş, konuyla ilgili incelemenin başlatıldığını belirterek, böyle bir durumun yaşanmadığını düşündüklerini ifade etti. Kaymakam Baş, "Konuyla ilgili öyle bir şey olduğunu düşünmüyorum, Böyle bir şey, bu tarz sözler zaten kabul edilemez. Öğretmenlerimiz tarafından söylenmesini de kabul edemeyiz. Konuyla ilgili böyle bir şikayet olmuş. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz bize geldi, konuyu aktardı. Biz konuyu inceliyoruz, araştırıyoruz. Böyle bir şey var mı yok mu bu araştırılıyor. İnceleme sürüyor" diye konuştu.

 

OKUL MÜDÜRÜ: ÖĞRETMEN MASUM, BİR SUÇU YOK

"Bunların hepsi duyum. Din dersinde, din gereği uzun eteğin giyilmesi gerektiği, eteklerin çok kısa olmaması gerektiği üzerinde konuşulmuş. Önce çok afaki şeyler duyar gibi olduk, sonra o öğrencileri çağırdık, anlatmalarını istedik" diyen Mehmet Paşa Ortaokulu Müdürü Yakup Doluer ise sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrenciler bana 'Hocam biz bu konuyu evde yorumlayarak konuştuk da öyle anlaşıldı, olay bizim yorumladığımız gibi değil' dediler. Bu ifadeleri ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderdik. Öğretmen masum, bir suçu yok. Bu olayın üzerine gidersek diğer öğretmenler de artık ders anlatırken ağzından bir şey kaçırmamak için rahatsız olacak. Velilere, öğretmenin artık bu konulara girmeyeceği konusunda garanti verdim. Hocamızı çağırdım ve müfredatta ne varsa onu anlatmasını, Allah ile kul arasına girmemesini söyledim. Ben ne soruşturma açtım ne de inceleme başlattım. Şikâyet üzerine öğrencilerin ifadelerini alıp ilçe milli eğitim müdürlüğüne verdim. Bütün toplumu kucaklayıp, kazanmamız lazım."