Türkiye’yi karanlıkta bırakan elektrik kesintileri için araştırmalar devam ediyor. İlk bulgularda, şimdilik bir siber saldırı izine rastlanmadığı, sistemdeki çökmenin, bazı büyük santrallerin bilinmeyen nedenle devre dışı kalışmasından kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor. Ege ve Adana bölgesine yoğunlaşan yetkililer, röleleri (elektromanyetik devre elemanı) tek tek inceliyor.
Türkiye’nin büyük bölümünü felç eden elektrik kesintilerinin nedenini belirlemek için oluşturulan kriz masası, çalışmalarına devam ediyor. Edinilen bilgiye göre ilk tespitlerde, elektrik iletim sisteminde şu ana kadar altyapı ya da yazılım sorununa, yazılım müdahalesine rastlanmadığı kaydedildi.

Santraller inceleniyor
Araştırmalarda öne çıkan olası sebep ise, önceki gün sabah saatlerinde bazı büyük santrallerin devre dışı kalması. Enerji yönetiminden edinilen bilgiye göre, arızanın ardından iki teknik olay öne çıktı.
Tüm ülkeyi etkileyen arızada Ege Bölgesi’de arıza olasılığının yanı sıra özellikle Adana ön plana çıktı. Yetkililer, bu iki bölgede rölelere kadar inceleme yapıldığını belirterek, “Röleler mühendisler tarafından tek tek inceleniyor” dedi.
8 saatte, bu boyutta bir arızanın giderilmesinin başarı olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Sistem sağlam olduğu için 8 saatte ayağa kaldırıldı. New York’ta 2003’teki kesintide sistem 48 saatte ayağa kaldırılabilmişti. Bundan sonraki süreçte yapılacaklar, santrallerdeki incelemelerden sonra belli olacak. Sistemde bir iyileştirme, gözden geçirme yapılacak” ifadesini kullandı.

EMO: TEİAŞ yavaş kaldı
Elektrik üretimindeki arızanın yanı sıra bu arızanın uzun süre giderilememesi de tartışılmıştı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), bu konuda TEİAŞ’ın kusurlu olduğunu öne sürerek, “Bir yerdeki ihtiyaç 1000 MW’sa, ona uygun santralden yönlendirme yapılması lazım. Bir santralin şebekeye verilmesi kolay bir şey değil. Taşeronlaşma nedeniyle bunu yeteri hızda yapacak adam çalıştırılmıyor TEİAŞ’ta” dedi.
Büyük santrallerin sebebi henüz bilinmeyen devre dışı kalışının ardından diğer santrallerin birbiri ardına devreden çıkmasının kaçanılmaz olduğu, art arda gelen arıza bildirimlerinin kasıtlı olamayacağı kaydediliyor. Özellikle 1200 MW’tan büyük kombine çevrim santrallerinin devre dışı kalmasının, böyle bir etki yaratabileceği, sözü edilen olasılıklar arasında yer alıyor.

 

Su, saatler sonra geldi
Elektrik kesintisi suyu da etkiledi. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), kesintinin ardından pompa istasyonlarını faaliyete sokamayınca, abonelerine uzun süre su veremedi.
Su, elektrik şebekesinin normale dönmesinden 7-8 saat sonra abonelere ancak ulaştırılabildi. Ankara’nın tümüne su verilmesi ise gece 02.00’yi buldu.