Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki mumya üzerinde yapılan üç boyutlu tomografi çalışmaları incelendiğinde, içinden sargılar içinde bulunan iki timsah ve aynı şekilde timsah yavruları bulundu. Bu keşif, dünyada yalnızca birkaç örneğinin bulunması sebebiyle oldukça değerli bir gelişme olarak belirtiliyor.
ÖLÜMDEN SONRA YAŞAM
Müzedeki bilimciler, farklı yaşlardaki timsahların aynı yerde mumyalanmasının, Antik Mısır'daki 'ölümden sonra yaşam' ve gençleşme inancına yapılmış bir gönderme olduğunu düşünüyorlar. Ortaya sunulan bir diğer ihtimalse o dönemlerde tanrılara adak olarak büyük boyutlu timsahların bulunmuyor olması. Zira mumyaya büyük boyutlu timsah görüntüsünün verilebilmesi için içine ahşap parçaları, keten kumaşlar, bitki kökleri ve ipler doldurulmuş.
Antik Mısırlılar, tanrılara duydukları saygıyı göstermek için birçok farklı türdeki hayvanları mumyalamışlardır. Mesela timsahlar, tanrı Sobek'e adanmışlar.
''BİZİM İÇİNDE BÜYÜK SÜRPRİZ''
18 Kasım'dan itibaren ziyaretçilere açılan Mısır galerilerinde, 3 bin yıllık mumya üzerinde interaktif olarak otopsi yapılabiliyor. Bu sayede yaşları, fiziksel özellikleri ve mumyalama süreçleri hakkında geniş çaplı bilgilere ulaşılabiliyor.
Son olarak müzenin kuratörü, yapılan bu keşiflerle ilgili şunları söyledi: "Müze ziyaretçileri için bir araç olarak tasarladığımız bu proje üzerinde çalışmaya başladığımızda bilimsel bir keşif yapacağımızı beklemiyorduk. Mumya tarandığında ortaya çıkan timsah yavruları bizim için de büyük bir sürpriz oldu."