Balıkçı barınağına monte edilen özel imal edilmiş elektrikli bir vince bağlanan plastik sandalyeye oturtulan Kemal Öksüz, artık kolayca denize indirilip çıkarılmaya başlandı. Sadece bir kişinin yardımıyla denize girip çıkabildiğini anlatan Öksüz, tutkuyla bağlı olduğu denizi çok sevdiğini ve uzak kalamadığını anlatırken "Çok ama çok mutluyum" dedi.

KAPTAN DENİZ TUTKUSUNDAN VAZGEÇEMEDİ

Galatasaray Kulübü eski başkanlarından Mehmet Cansun’un yatında kaptan olarak çalışan Kemal Öksüz, 1997 yılının Nisan ayında Marmaris’te geçirdiği trafik kazasında omurilik felci geçirdi, diz kapaklarından aşağısı tutmaz hale geldi. 

Olaydan sonra 17 kez ameliyat geçiren ancak sağlığına kavuşamayan 2 çocuk babası Kemal Öksüz, 9 yıllık eşi de terk edince 10 yıl önce Rize’nin Derepazarı İlçesi Bürücek Köyü’ndeki evine döndü. Engelli maaşıyla geçinen ve annesi 80 yaşındaki Sebahat Öksüz ile birlikte yaşayan Kemal Öksüz, deniz tutkusundan vazgeçemedi. Zaman zaman arkadaşlarının yardımıyla balıkçı barınağına getirilen, her defasında tekerlekli sandalyesinden alınarak 3-4 kişinin yardımıyla denize indirilen Öztürk, kısa süre yüzdükten sonra da yine arkadaşlarının yardımıyla denizden çıkartıldı.

VİNÇ SİSTEMİ KURULDU

Ancak Kemal Öksüz’ün denize indirilip çıkarılmasında hem kendisinin hem de arkadaşlarının eziyet çektiğini gören akrabaları Osman ve Yavuz Torak, ilginç bir çözüm buldu. İstanbul’da fırıncılıkla uğraşan Torak kardeşler, Kemal Öztürk’ün denize giriş çıkışını kolaylaştırmak için balıkçı barınağına elektrik motoruyla çalışan vinç sistemi kurdu. Vincin çelik halatı, metal aksamlarla desteklenen bir plastik sandalyeye bağlandı. Sandalyeye oturtulan Kemal Öksüz, düğmeye basılarak denize indiriliyor, yine aynı yöntemle çıkartılıyor. 7 bin liraya mal edilen sistemin devreye girmesiyle günlerini artık denizde geçirmeye başlayan Kemal Öksüz, deniz tutkusunu da gidermiş oldu. 

KEMAL ÖKSÜZ: KOLAYCA DENİZE GİREBİLİYORUM

Geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu anlatan kemal Öksüz, denizi çok sevdiğini ve uzak kalamadığını söyledi. Öksüz, "Arkadaşlarım beni denize indirip çıkarmak zorunda kalıyordu. Tekerlekli sandalye, deniz suyu nedeniyle hemen hemen her yıl bozuluyordu. Sonra bu sistem kuruldu. Eskiden birkaç kişinin yardımı ile denize girip çıkmak zorunda kalıyordum. Şimdi sadece bir kişi yardımcı olursa artık denize girebiliyorum" dedi.

Kemal Öksüz’ü yıllardır denize indirip çıkaran arkadaşı Yakup Büyük de "Kemal denize girip çıkamıyordu, sürekli bizlerden yardım bekliyordu. Ben de bel fıtığı ameliyat oldum. Denize indirip çıkarmakta çok zorlanıyorduk. Sağdan soldan adam çağırıyordum. 6-7 yıl böyle eziyet çektik. Şimdi bir sistem kuruldu. En çok da ben rahatladım" diyerek arkadaşı adına çok sevindiğini dile getirdi. 

Gafur Kutlu ise "Arkadaşlarımıza yardım etmeli, sahip çıkmalıyız. Bu sistemin kurulması sonrasında artık insan gücüne çok daha az ihtiyaç duyuluyor, Kemal artık kolayca denize girip çıkabiliyor" diye konuştu.