Uluslararası Af Örgütü,  IŞİD tarafından kaçırılan, tecavüze uğrayan, satılan çoğu  Ezidi kadın ve kızlarla konuşup “Cehennemden Kaçış” isimli bir rapor hazırladı. 20 yaşındaki Luna, “Bize dans kostümüne benzeyen kıyafetler verdiler. Banyo yapıp giymemizi söylediler. Dilan banyoda canına kıydı. Bileklerini kesip kendini astı. Dilan çok güzeldi” diye anlattı.
TERÖR örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) özellikle  Ezidi kadınlara uyguladığı cinsel şiddet Uluslararası Af Örgütü tarafından rapor haline getirildi.  Tecavüz kurbanlarının yaşadıklarını anlattığı “Cehennemden Kaçış - Irak’ta  IŞİD Esaretinde İşkence ve Cinsel Kölelik” başlıklı raporda seks kölesi olarak tutulan kızların yaşının 10’a kadar düştüğü belirtildi. Af Örgütü, rapor hazırlanırken IŞİD’in elinden kurtulmayı başaran 42 kadın ve genç kızla yüzyüze görüştüklerini bunun yanı sıra halen rehine olan 4 kadınla da telefonla görüşmeyaptıklarını belirtti. Raporda öne çıkan ve kan donduran bazı tanıklıklar şöyle:

Musul’da rehin tutulurken kaçmayı başaran 20 yaşındaki Luna yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bir gün bize dans kostümlerine benzeyen kıyafetler verdiler. Banyo yapıp bunları giymemizi söylediler. Dilan banyoda kendini öldürdü. Bileklerini kesip kendini astı. Dilan çok güzeldi. Sanırım bir adama verileceğini bildiği için kendini öldürdü”.

Musul’daki bir başka rehine 27 yaşındaki Vafa ise kendi intihar girişimini şöyle anlattı: “Kız kardeşimle eşarplarımızı birbirimizin boğazına dolayarak birbirimizin başörtülerini karşılıklı olarak çekmeye başladık. Ben bir süre sonra bayıldım. Bu sırada yanımızdaki iki kız da uyanarak bizi engelledi. Birkaç gün konuşamadım.”


Akrabalarınız öldürürüz

15 yaşındaki Arwa, kendisine  tecavüz edildiğini ancak  IŞİD militanlarının, bir başkasıyla evlendirmek istediği 13 yaşındaki kuzenine dokunmadığını anlattı. Arwa,  IŞİD üyelerinin, “Eğer intihar ederseniz akrabalarınızı öldürürüz” tehdidinde bulunduğunu da ifade etti.

İsmi açıklanmayan bir başka genç kadın ise kendilerini satmamaları için ‘evli ve çocuklu’ oldukları yalanını söylediklerini anlattı. Bunun üzerine  IŞİD üyelerinin kendilerine ‘bekaret testi’ uygulayacaklarını söylediğini ifade eden genç kadın, “Yalan söylüyorsak cezalandırılacağımızı söylediler. Biz de evli olmadığımızı itiraf etmek zorunda kaldık. Cezalandırma ölüm olsa isterdik ama  tecavüz olabilir diye korkuyorduk” dedi.

Bizi satın alan adam hayatımızı kurtardı

Raporda ismi gizlenen bir rehine genç kız ise “Bizi tutsak eden adamın eşi vardı. Kadın bize karşı çok iyi davrandı. Bizim için üzülüyor, bizimle ağlıyordu. Bize yardım etmek istiyordu ama yapamadı” diye başından geçenleri anlattı.

Raporda kızları satın alanlardan bazı kişilerin bunu kızları kurtarmak için yaptığının örnekleri de yer buldu. 13 yaşındaki bir  IŞİD rehinesi ailesine kavuşmasını şöyle anlattı: “Beni ve küçük kız kardeşimi satın alan adam bizi evine götürdü. Ben adamın yaşlı karısıyla aynı odada yattım. O ise genç eşiyle başka odada yattı. Bizim durumumuza üzüldüğünü, beni ve kardeşimi aileme geri göndermek istediğini söylüyordu. Öyle de yaptı. ”