Espiye’nin Arpacık köyünün kurucularından olduğu rivayet edilen ve hala köyde türbesi bulunan Ocak Dede’nin yasaklarına uyuluyor. Zaman zaman bu gelenekleri ve yasakları çiğnemek isteyenlerin ise başına hastalık, kaza, sakat çocuk gibi çeşitli hadiseler geldiği ileri sürülüyor. Ocak Dede’nin vasiyeti nedeniyle köyde acı biber, soğan, sarımsak hatta patlıcan gibi bir çok sebzeler ekilemiyor. Bunun yanı sıra köyde yüzyıllardır tavuk, kaz, ördek gibi kanatlı kümes hayvanları yetiştirilmediği gibi bu gelenekleri bozmasından korkulduğu için de başka köylerden kız alınıp kız verilmiyor.
 
"KİM KALKIŞTIYSA BAŞINA ÜZÜCÜ BİR İŞ GELDİ"


Köyün sakinlerinden olan Halime Arpacı, yemelerinde bir sakınca olmayan bazı sebzeleri ekemediklerini belirterek ekenlerin de mutlaka başına bir dert geldiğine şahit olduklarını söyledi. Halime Arpacı, “Köyümüzdeki gelenek bir rivayetten ibaret değil, her kim tadı acı olan sebze veya bir ürün ekmeye kalkışırsa mutlaka bir hastalık veya çeşitli üzücü hadise başına gelmiştir. Bunu en yakınlarımızda görüyoruz. Bu yüzden de köyümüzde kimse biber, sarımsak, soğan gibi ürünleri ekemiyor” dedi.
 
Başına gelen bir olayı anlatan Abdullah Arpacık ise “ Henüz genç yaşlarımdayken pazardan satın alınıp eve getirilen bir soğanı kapıya dikmiştim. Koltuğumun altında soğan gibi bir şişlik oluştu. Bunun üzerine tarlamızda acı ürün arayan babam soğanı ektiğim yerde bularak söktü. Ardından ise hastalığım iyileşti” diye konuştu.
 
Köyün acı sebze ekmeme dışında dışarıdan gelin alıp vermeme ve kanatlı kümes hayvanı beslememe gibi gelenekleri olduğunu da ifade eden köy sakinlerinden Galip İmamoğlu “Köyümüzün kurucularından Ocak Dede’nin vasiyeti üzerine köyümüzde bu gelenekler yaşatılıyor. Bu gelenekleri her kim bozmaya çalışırsa da mutlaka cezalandırılıyor. Biz de ecdadımızdan gördüğümüz gibi günümüzde de yaşatmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.