Rize’nin Güneysu İlçesi Başseşme mevkisinde yoğun kar yağınca 300 küçük bay hayvanla mahsur kalan çobanlara, kurtarma ekiplerinin 5 saat süren zorlu çalışması ile ulaşıldı. Kurtarma ekiplerini karşılarında gören çobanlar bulundukları yerden inmemek için ısrar edince kurtarmaya ekiplerinin “dava edilirsiniz” tehdidi üzerine kurtarılmaya razı oldular.

Edinilen bilgiye göre: Osman Güney (52) ve kardeşi Sabit Güney (50) 300 küçük baş hayvanı otlatmak için geçtiğimiz hafta 2 bin rakımlı Başçeşme mevkisine cıktılar. Çobanlar yoğun kar yağınca 300 küçük baş hayvanla birlikte mahsur kaldı. Yakınlarının yardım çağrısı üzerine Rize Arama Kurtarma Ekibi (RİKE) 10 kişilik bir tim oluşturarak bölgeye sevk etti.

ZORLU OPERASYON
10 Kişilik arama kurtarma timinin operasyonu 8 saat sürdü. Ekip beş saat süren zorlu bir mücadelenin sonucunda çobanlara ulaştı. İlk olarak yol açma çalışması gerçekleştirildi. Çalışma sırasında bir iş makinesi uçuruma düştü. Bunun üzerine yollarına yaya devam eden yolu kısaltmak için 500 metre uzunluğundaki inşaat halinde bulunan HES tünelinden geçti.

KURTARILMAMAK İÇİN DİRENDİLER
Kurtarma timi mahsur kalan çobanların yanına ulaştığında karşılarında ekibi gören çobanlar bulundukları yerden ayrılmayacaklarını belirttiler. Kurtarma ekiplerinin ısrarına direnen çobanlar “dava edilirsiniz” tehdidini duyunca kurtarılmaya razı oldular. Dönüş yolu ise 3 saat sürdü. Çobanların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.