SURİYE'deki iç savaşla birlikte aileleriyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli kızlar, hayatlarında bir kere bile görmediği yaşlı ve zengin erkeklere "süt parası" adı altında veriliyor.
Bu pazarlık, en fazla Suriyeli mültecinin bulunduğu Gaziantep ve Kilis'te ön plana çıkıyor. İki kentte bu işin piyasası oluşmuş durumda.

Daha çok maddi durumu yerinde olmayan ve kamplarda kalmayan aileler bu düzenin hedefinde.

Kimi aileler, özgürlükleri kısıtlanıyor gerekçesiyle kamplarda kalmayı tercih etmiyor. Bir diğer nedense, para kazanabilme olanağının kamplarda olmaması. Yani aile, fakir dahi olsa çoluk çocuk iş bulup kampın dışında para kazanabiliyor.

Suriyeli kızlar, kendilerini ya da ailelerini kurtarmak için kendini feda ediyor. Bazı aileler de kızları kurtulsun diye bu yolu seçiyor. Taraflar arasındaki iletişim ve her türlü para trafiği aracı ya da komisyoncular tarafından sağlanıyor.

TERCÜMANLARA KOMİSYON

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, Gaziantep, Kilis ve ilçelerinde komisyoncu ya da aracı denilen adamlar var. Komisyoncuların işi, aileler ve kızları alıcı erkeklerle buluşturmak.

İşin büyük bölümü işte bu komisyoncular üzerinden yürüyor. Zengin ve daha çok yaşlı erkekler, önce komisyonculara daha sonra da kızlara ulaşıyor.

Komisyoncuları bulmak çok da zor değil. Yerel halk, aracıları ya tanıyor ya da tanıdıklar vasıtasıyla buluyor.

Trafik, sadece o bölgeyle de sınırlı değil. Başka illerden gelenler de parayla kız alma peşinde. Kent dışından gelenler, tercümanlar üzerinden komisyonculara ulaşabiliyor.

Komisyoncular, 400-500 TL’den aşağı bu işi yapmıyor. Para, hem aileden hem de alıcıdan tahsil ediliyor.

İMAM NİKAHLI EVLİLİK

Evliliklerin tamamına yakını imam nikâhıyla oluyor. Ama nikahları Diyanet İşleri’ne bağlı imamlar kıymıyor. Bu iş, her mahallede bulunan ve halk tarafından kabul gören hocalar üzerinden yürüyor.

Erkekler için de imam nikâhı, kolay ve erişilebilir olduğundan daha makbul. Zahmeti yok.

PAZARLIK GİZLİ KAMERAYLA KAYDEDİLDİ

Al Jezaara, kızlarını hayatlarında hiç görmedikleri erkeklere vermeye hazır Suriyeli bir ailenin evine alıcı rolünde girdi.

Gizli kamera ile yapılan çekimlerde, yaşları 55'in üzerinde iki erkek, kızları almaya talip. Alıcıların karşısına çıkarılan kızlardan L. 17'sini yeni bitirmiş, D. de 20'sinde.

Alıcılardan birinin asıl niyeti, 16 yaşındaki evin en küçük kızını almak.

Aile önce tamam dese de alıcıların karşısına çıkarmaktan son anda vazgeçiyor. Nedeni, kızın berdel ile bir başkasıyla evlendirilecek olması.

Ailenin maddi durumu çok kötü. Gaziantep merkezde tek göz bir evde yaşamaya çalışıyorlar. Eve ekmek getiren sadece, evin en büyük oğlu M. Onun getirdiği para da 9 boğaza yetmiyor.

Baba kulağından rahatsız; az işitiyor, annenin de ayaklarında sorun var.

Çıkışta, H. küçük yaşta kız isteyen adamlara hesap veriyor. Bir de söz.

İŞTE O PAZARLIK GÖRÜNTÜLERİ...