Pera Mezat Müzayedecilik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gacıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Ocak'ta düzenlenecek müzayedede kasklar, bröveler, kıyafetler ve fotoğraflar ile yüzlerce uçak parçasından oluşan dev bir koleksiyonun Türkiye'de ilk kez bir müzayedede satışa sunulacağını söyledi.
 
Çocukluğundan itibaren hayalini süsleyen havacılığın tarihine ışık tutacak belgelerin koleksiyonunu yapan Türkiye'nin ilk hava fotoğrafçısı Soner Çapoğlu'na ait eserlerin ilk kez toplu bir şekilde satışa sunulduğunu belirten Gacıroğlu, 2 bin 22 ürün arasında kasklar, bröveler, kıyafetler, fotoğraflar ve havacılığın diğer alanlarına kadar uzanan geniş bir yelpazenin yer aldığını kaydetti.
 
Gacıroğlu, satışa sunulan eserler arasında, Vietnam Savaşı'nda kullanılan 1960 yapımı kaskın, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit olan Üsteğmen İlker Kartel'e ait pilot bıçağının, 1970'li yıllara ait fantom uçaklarında kullanılan kaskın, 1960'lı yıllarda NATO'nun havadan yere atış yarışmasında Türk pilotlarından Yarbay Hüseyin Çapoğlu'nun kullandığı erken dönem turuncu tulum ile T-10 askeri savaş uçağı fren paraşütünün dikkati çektiğini vurguladı.
 
Askeri jet göstergelerinin yanı sıra yüzlerce orijinal hava fotoğrafının ilgi çeken ürünler arasında yer aldığını belirten Gacıroğlu, "Dünyanın birçok ülkesinden itinayla toplanmış ürünler ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Satışa sunulan ürünler askeri malzemeler olduğu için bulunması çok zor. Bundan dolayı koleksiyonerlerin yoğun ilgi göstereceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
 
Gacıroğlu, 30 Ocak'ta Pera Mezat müzayede salonunda gerçekleştirilecek müzayededeki eserlerin peramezat.com internet adresinden görülebileceğini kaydetti.
 
(AA)