Isparta Emniyet Müdürü Halil Altan, Isparta'da aile içi şiddetin nedenlerine ilişkin bilgiler verdi. 2015 yılında 597 aile içi şiddet olayının meydana geldiği il merkezinde, şiddetin sebepleri arasında yemeğin altının yanması, düğünde takılan takılardan kaynaklanan anlaşmazlıklar da bulunuyor. Isparat'da şiddete gören erkek oranı yüzde 3.

LÜZUMSUZ YERE HARCAMA YAPMA ŞİDDET NEDENİ
Aile içi şiddete neden olan olayların oranlarına bakıldığında yüzde 23’ünün aile geçimsizliğinden kaynaklandığını belirten Emniyet Müdürü Halil Altan, "yüzde 17’si geçim zorluğu, yüzde 16’sı çocukların bakımının ihlal edilmesi, yüzde 11’i alkol kullanımı, yüzde 7’si lüzumsuz yere harcama yapma, yüzde 9’u kadının yemeği yakması, yüzde 5’i kıskançlık, yüzde 4 ‘ü eve geç gelme, yüzde 2’si düğünde takılan takılar konusunda anlaşmazlık, yüzde 2’si de aile büyüklerinin baskısı olarak ortaya çıkmakta" dedi.

ÇOĞUNLUK EV HANIMI
Verilere göre şiddetin niteliğini yüzde 51 oranında darp, yüzde 28 tehdit, yüzde 15 hakaret, yüzde 3 bakım hükmünü yerine getirmeme, yüzde 3 ise tedbir kararına uymamanın oluşturduğunu anlatan Altan, "Şiddete uğrayanların yüzde 9’u 18 yaşın altında. Şiddete uğrayanların yüzde 2’si fakülte mezunu, yüzde 13’ü lise mezunu, yüzde 86’sı ilköğretim mezunu. Meslek durumlarına baktığımızda yüzde 3’ü öğrenci, yüzde 85’i ev hanımı, yüzde 12’si memur ve serbest meslek sahibi" diye konuştu.

BUNUN İÇİN DEĞER Mİ?
Isparta'da en küçük şiddet konusunun dahi takibinin yapıldığını kaydeden Altan, "Asla, geçmişte olduğu gibi babacan başkomiserlerimizin evinize gidin barışın, aile büyükleriniz bu işi halletsin deme gibi durum söz konusu değil" dedi.
Altan, yemeğin altının yanmasından kaynaklı şiddet nedeni için de "Bir insan yiyip içmeyle alakalı eşine şiddet uygulayabilir mi? Yemeğin altı yanmış. İsteyerek yapmamıştır bunu. Yani onu yemezsin başka bir şey yersin. O yemeği yemezsiniz de kahvaltı yaparsınız. Değer mi? Bir yemeğin yakılmasından dolayı şiddet uygulanmasına çok çok şaşırıyorum. Hele hele düğünde takılan takılarda anlaşmazlık ve aile büyüklerini baskısı evlilik hayatına adapte olmadan, yuvaların dağılmasına sebebiyet vermekte. Bu da son derece üzücü" yorumunda bulundu.