Ailesi 10 senedir aradığı Mehmet Taşgir'i bulduğuna sevinemedi. Adana'da Kayıplar Büro Amirliği'nde kurulan faili meçhul ekibi buldu...
Adana'da Kayıplar Büro Amirliği'nde kurulan faili meçhul ekibi, 10 yıl önce kaybolan ve bir süre sonra ölü olarak bulunan ancak kimliği belirlenemeyen 50 yaşındaki Mehmet Taşgir'in kimliğini, ölü ve sağ halindeki fotoğraflardaki benzerlikten yola çıkarak belirledi. Eşiyle evladının kimsesizler mezarlığındaki kabrine götürülen baba, "Onun ölüsünü de bulmak bizi çok mutlu etti" dedi. Edinilen bilgiye göre, Seyhan ilçesinde yaşamını sürdüren Mehmet Taşgir (50), 2002 yılında Yüreğir ilçesine bağlı İsmaili'ye Mahallesi'nde çobanlık yapmaya başladı. Taşgir çobanlık yaptığı için eve çok nadir geliyordu. Aradan 3 yıl geçtikten sonra 2005 yılında Taşgir'den babası Teyfik Taşgir (76) uzun süre haber alamadı. Üvey annesi Makbule Taşgir'de Mehmet Taşgir'i rüyasında gördüğünü söyleyerek babasına yanına gitmesini istedi. Baba Taşgir İsmaliye Mahallesi'ne gittiğinde mahalle sakinlerinin Taşgir'in kayıp olduğunu söyledi. Bunun üzerine baba Taşgir, polise giderek 6 Şubat 2005 tarihinde kayıp başvurusunda bulundu. Ancak bütün aramalara rağmen Taşgir bulunamadı. 12 Mayıs 2005 tarihinde ise bir kişi metruk bir evde ölü olarak bulundu. 




AİLESİ, MORGDA TEŞHİS EDEMEDİ
Polis gerekli incelmeyi yaptıktan sonra otopsi yapılması için cesedi Adana Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Polis o dönemde kayıp olan aileleri arayarak bir erkek cesedi bulunduğunu yakınları olup olmadığını belirlemek için morga çağırdı. Taşgir ailesi de morga geldi ancak Taşgir evden ayrıldığında sakalsız olduğundan ölü bulunduğunda da sakallı olduğundan aile cesedi teşhis edemedi.
Diğer kayıp yakınları da teşhiste bulunamadı. Bunun üzerine cesetten kan örnekleri alınarak kimsesizler mezarlığına defnedildi. Bu arada Taşgir ailesi de onu aramaya devam etti ancak bir türlü bulamadı.




DOSYA TOZLU RAFTAN İNDİRİLDİ
Bu arada aradan 10 yıl geçmesine rağmen Mehmet Taşgir'i ailesi bulamadı. Adana Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Cengiz Zeybek ise faili meçhul kayıpların bulunması talimatını verdi. Bu çerçevrede Kayıplar Büro Amirliği'nde 5 kişilik faili meçhul ekibi oluşturuldu. Bu ekip tozlu raflardaki dosyaları tek tek incelemeye aldı. Polis inceleme yaparken Mehmet Taşgir'in ölü halinde çekilmiş fotoğrafı Taşgir'in sağ iken çekilmiş fotoğrafına benzetti. Polis özellikle Taşgir'in yüzü sakallı olmasına rağmen burnu ve kulağının benzediğini kayıp Taşgir'in ölü bulunan şahıs olabileceği üzerinde durdu. Bunun üzerine aileye haber verildi. Baba ve çocukları geldi ancak aile bu kişinin Taşgir olamayacağını hiç benzemediğini söyledi. Ancak polis benzerliklerin yüksek olduğunu söleyerek babadan kan örneği alınmasını talep etti.




TAŞGİR AİLESİNİN BURUK SEVİNCİ
Bunun üzerine alınan kan ve Taşgir'in kanı Ankara Kriminal Daire Başkanlığı'na gönderildi. Yaklaşık 2 ay sonra polise rapor geldi. Raporda ölen kimliği belirsiz kişinin kanı ile gönderilen Teyfik Taşgir'in kanı arasında baba oğul ilişkisi bulunduğu belirtildi. Böylece kimliği belirsiz kişinin Teyfik Taşgir'in oğlu Mehmet Taşgir olduğu ortaya çıktı. Taşgir ailesi 10 yıl aradan sonra buruk bir sevinç yaşadı.


POLİS AİLEYİ MEZARINA GÖTÜRDÜ
Baba ve üvey anne polis eşliğinde kimsesizler mezarına gitti. Taşgir'in kimliği belli olmadığı için mezar taşında da sadece numara yazıyordu. Anne ve baba mezar başına gelerek önce dua etti. Daha sonra özellikle anne gözyaşlarına boğuldu. Hem anne hem baba eğilip çocuklarının mezar tahtasına baktı. İsim yazmıyordu ancak bir numara vardı. Baba bir süre mezar başında bakıp kaldı. Polisler de aile birlikte mezar başında dua etti.


"SANKİ KENDİSİNİ GÖRMÜŞ GİBİ OLDUM"
Baba Teyfik Taşgir oğlunun 10 yıldır kayıp olduğunu her yerde aradıklarını ama bir türlü bulamadıklarını polisin onu bulmak için çok uğraştığını belirterek, "Onun ölüsünü de bulmak bizi çok mutlu etti. Ben sanki şuan burada onun kendisini bulmuş gibi oldum. Allah devletimizden razı olsun" dedi.
Üvey anne Makbule Taşgir ise her tarafa fotoğrafını yapıştırarak onu çok aradıklarını ancak bulamadıklarını belirterek, "Öldüğü için çok üzgünüz ama bulunduğu için çok mutluyuz. Polise onu arayıp bulduğu için çok teşekkür ediyorum" diye ağladı.





EKİP İTALYA VE IRAK'TA DA KAYIP BULDU
Kurulan özel faili meçhul ekibi daha önce de 2012 yılında kayıp olan bir kadını Irak'ta bir erkeği ise İtalya'da bularak ailesine bilgi vermişti. Ekipler ayrıca bir engelli çocuğu da Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir hurdacı çalıştırırken bulup ailesine teslim etmişti.
Ekip bunun dışında birçok kaybı daha ailesine kavuşturdu ancak o aileler bilinmesini istemediği için ortaya çıkmıyor.