14'ünde Evlendirildi, 15'inde Hamile Kaldı, Doğum Yaptı, Öldü



Türkiye'de çocuk gelin gerçeği, 15 yaşındaki Derya B.'nin ölümüyle gün yüzüne çıktı. Bitlis'te imam nikahıyla evlendirilen ve 15 yaşındayken hamile kalan Derya B., 1 hafta önce evde doğum yaptı. Doğumdan sonra baş ağrısı şikâyetiyle hastaneye kaldırılan Derya, beyin kanamasından öldü.

14'ÜNDE AKRABASIYLA İMAM NİKAHIYLA EVLENDİRİLDİ

Bitlis'in Mutki İlçesi'ne bağlı Özel Köyü'nde 1 yıl önce yani 14 yaşında akrabasıyla imam nikâhıyla evlendirilen Derya B., 15 yaşında hamile kaldı. 1 hafta önce de evde doğum yaptı.

DOĞUMDAN SONRA FENALAŞTI, HASTANEYE KALDIRILDI

Doğumdan bir süre sonra fenalaşan küçük kız, ailesi tarafından şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. Muş Devlet Hastanesi'nde yapılan kontrollerin ardından beyin kanaması geçirdiği belirlenen Derya, Batman'daki özel bir hastaneye sevk edildi.

HENÜZ 15'İNDE HAYATINI KAYBETTİ

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü hastaneye kaldırılan Derya, 2 gün yoğun bakımda kaldı. 14 yaşında evlendirilen Derya, 15 yaşında doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamayıp yaşamını yitirdi.

'ERKEN YAŞTA DOĞUM ÖLDÜRDÜ'

Derya B.'nin erken yaşta doğum yapmasından dolayı beyin kanaması geçirdiği öne sürüldü. Derya'nın cenazesi, otopsi için Batman Bölge Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Bu arada Derya B.'nin ölüm haberini alan annesi ve yakınları sinir krizleri geçirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

AMCA: AMBULANSA BİNDİRİRKEN KAFASINI ÇARPTILAR

Amca Şahin T.: "Derya'yı rahatsızlığı nedeniyle Muş'un Hasköy Devlet Hastanesi'ne götürdük. Ambulansa bindirirken kafasını çarptılar. Hasköy'de bir gün kaldık, sağlık durumu iyiydi. Her ihtimale karşı daha sonra Derya'yı Muş'a götürdük. Muş'tan da Batman'a özel bir hastaneye sevk ettiler. Batman'da iyiydi, yemek yedirdik, iğne yaptılar, sonra şuurunu kaybetti. Yoğun bakım ünitesine aldılar. Beyin kanaması geçirdiğini söylediler."

KADIN DOĞUM UZMANI: HAMİLE KALMASI TEHLİKELİ

Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydan Biri, anne ölümlerinin doğrudan ve dolaylı anne ölümleri olarak sınıflandırıldığını, Derya'nın ölümünün ise dolaylı anne ölümü olduğunu söyledi. Hastanın dosyasıyla ilgili bilgiye sahip olmadığına dikkat çeken Biri, "Anevrizması, gebeliğe bağlı tansiyonu var mıydı, bilmiyoruz. Çocuk gelinlerin hamile kalması tehlikelidir. Adölesan gebeliklerde ölüm hızı daha yüksek. Tansiyon, erken doğum, müdahaleli doğum riski fazla. Organları tam olarak gelişmemiş, gelişimini tamamlayamamış çocukların gebelikleri daha çok ölümle sonuçlanır" dedi.

TÜRKİYE 55'İNCİ SIRADA

Uluslararası çocukları koruma örgütü "Save the Children"ın 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında yayımladığı rapora göre, dünya genelinde 700 milyon kız çocuğu 18 yaşına gelmeden evlendirildi. Save the Children, kız çocuklarının durumunun en iyiden en kötüye doğru olduğu ülkeleri gösteren bir liste de yayımladı. Buna göre en üst sırada İsveç, Finlandiya ve Norveç yer aldı. Türkiye ise 144 ülke arasında 55'inci sırada bulunuyor. En son sıralarda ise Nijer, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali var.