Torba yasada Türkiye'de bulunan 10 milyon engelli vatandaş için pek çok düzenlemeler var!

Sabah'tan Burcu Çalık'ın haberine göre; Türkiye'de sayıları 10 milyonun üzerinde olan engelli vatandaşların gözü kulağı Çankaya Köşkü'nde. Çünkü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e geçtiğimiz hafta başında ulaşan ve kamuoyunda "internet yasası" olarak anılan "torba yasa" aslında 10 milyonun üzerinde engelli vatandaşın hayatını değiştirecek pek çok düzenlemeyi içerisinde barındırıyor.

İnternet düzenlemelerinin gölgesinde kalan düzenlemeler arasında özel sektöre kota uygulanmaksızın, çalıştırdığı tüm engellilerin işveren sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, engellilerin "rapor alma" çilesinin sona erdirilmesi, korumalı iş yeri teşvikleri, engelli ayrımcılığının yasal olarak tanımlanması gibi birçok yenilik bulunuyor. Düzenlemede dikkat çekenler bazı maddeler şöyle:

ENGELLİLERİN SİGORTA PRİMİ DEVLETTEN

Yasal yükümlülüğü olmasa bile engelli çalıştıran tüm işverenlere "sigorta prim desteği" verilecek. 50'den fazla çalışanı olan işyerlerinin yüzde 3'ü oranında engelli çalıştırması durumunda devletin sağladığı sigorta pirim desteğindeki bu "kota" kalkacak. Yani devlet sayısına bakmaksızın işverenin yanında çalıştırdığı tüm engellilerin sigorta primlerini karşılayacak.

KORUMALI İŞYERİ TEŞVİKİ

Devlet, zihinsel engelliler için korumalı işyeri açan kişilere 5 yıl süreyle vergi indirimi, engellilerin maaşlarının belli oranda Hazine'den karşılanması, sigorta primlerini devletin ödemesi gibi destekler sağlayacak. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde korumalı iş yeri açanlar ayrıca 'bölgesel teşvik' de alabilecek.

ENGELLİLERİN "RAPOR" EZİYETİ BİTECEK

Engellilerin temel yardımları alabilmesi için şart koşulan "engelli raporları"nda fiziksel engellilik oranları değil, kişinin başkasının desteğine ihtiyaç duyma oranları yer alacak.

ENGELLİLERDEN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR ZİYARETİ

Başbakan Tayyip Erdoğan'ı, AK Parti Genel Merkezi önünde görme engelliler karşıladı. Malatya Milletvekili Öznur Çalık refakatinde gelen engelliler, 10 yıl boyunca yaptıklarından dolayı Erdoğan'a teşekkür ettiler.

AYRIMCILIĞA YASAK

*Tüm şehirlerarası toplu taşıma hizmetleri de engellilere göre düzenlenecek.

*Muhtaç yaşlılar için hizmet alımı yoluyla bakım hizmeti sağlanabilecek.

*Engellilerin yüksek tavanlı araçlarına da ÖTV indirimi gelecek.

*Engelli memurların yer değiştirme talepleri karşılanacak.

*Engellilere ayrımcılık, BM esaslarına göre yeniden tanımlanarak yasaklandı.