Başbakan "Gerekirse YouTube ve Facebook'u kapatırız" açıklaması ilk meyvesini verdi ve ses kayıtlarını yayınlayan Haramzadeler'in Yotube hesabı askı alındı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık operasyonu sonrasında ses kayıtlarının (tape) yayımlandığı YouTube için önceki akşam katıldığı bir televizyon programında "Gerekirse YouTube ile Facebook'u kapatırız" açıklaması yaptı. Erdoğan'ın bu sözlerinin arka planında YouTube'a Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) her gün yaptığı ‘ses kayıtlarını kaldırın' uyarısının olduğu belirtiliyor. YouTube'a yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, yeni internet yasasıyla beraber yetki sahibi olan TİB, ses kayıtlarını kaldırması için YouTube'a iki haftada binden fazla uyarıda buludu. Google'ın Türkiye ofisine bağlı olan YouTube ise mahkeme kararı olmadan içerikleri kaldırmadıklarını ifade ederek direndiği iddia edilmişti.

HARAMZADELER HESABINI ASKIYA ALDILAR!

Youtube'un ses kayıtlarının kaldırılması yönündeki taleplere karşı direndiği iddiasının medyada yer bulduğu gün beklenmedik bir gelişme yaşandı. 17 Aralık operasyonunun ardından Başbakan Erdoğan ve yakın çevresi arasında geçtiği iddia edilen telefon kayıtlarını yayınlayan Haramzadeler'in Haramzadelerucyuzotuzuc ve Haramzadeler Collection adlı YouTube hesapları askıya alındı.

SEBEP KAYITLAR'DAN ÖNCE ÇALAN ŞARKILAR

Askıya alma kararının ses kayıtlarının öncesinde çalan müziklerle ilgili telif hakkıyla ilgili olduğu, bu nedenle de her iki hesabın da şimdilik feshedildiği öğrenildi.

Haramzadeler'in YouTube kanallarına girildiğinde, "Telif hakkı ihlaliyle ilgili birden çok üçüncü taraf bildirimi aldığımız için Haramzadeler Collection/ Haramzadelerucyuzotuzuc adlı YouTube hesabını feshedilmiştir" ifadesi yer alıyor. Ses kayıtlarını yayınlayan bir diğer hesap ‘Başçalan' ise halihazırda açık bulunuyor.

İLK HEDEF YOUTUBE

Facebook ve Twitter gibi siteler içeriklerin paylaşıldığı platformlar olarak öne çıkıyor. Ancak YouTube ses kayıtlarının yüklendiği yer olduğu için kapatılması muhtemel sosyal ağların başında geliyor. YouTube, Google'dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motoru ve en fazla arama yapılan ikinci internet sitesi. Bu yüzden YouTube'un Türkiye'de kapatılmasının dünyada da tartışma yaratacağı dile getiriliyor.