Hacettepe Teknokent'teki bir firma, 600 metre derinlikte çalışabilen Türkiye'nin ilk yerli insansız su altı aracını (ROV) üretti.
Hacettepe Teknokent'te çalışmalarını sürdüren firmanın kurucu ortağı Bülent Gökalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cihazın başta çalışma derinliği olmak üzere diğer özellikleri açısından Türkiye'nin ilk yerli ROV cihazı olduğunu söyledi.
Derinde çalışan robot
Türkiye'de kullanılan insansız su altı araçlarının neredeyse tamamının ithal olduğunu ve en fazla 300 metre derinlikte çalışabildiklerini dile getiren Gökalp, kendi ürettikleri aracın ise suda 600 metreye kadar inebildiğini bildirdi.
ROV NEDİR?
Gökalp, "Bunun önemi şurada: Diyelim ki derinde bir çalışma yapacaksanız. O zaman piyasadaki kullanılanların yanı sıra bir de derinde çalışabilen robot almanız gerekiyor. Bizim cihazımız ise bu zorunluluğu ortadan kaldırıyor. Zaten çalışma derinliği, ürünü kısa sürede satabilmemizde önemli rol oynadı" dedi.
Kamera, sonar, lambalar
Cihazın üzerindeki 600 metrelik kabloyla belirtilen derinliğe güç ve data gidebildiğini ifade eden Gökalp, kamera, sonar ve lambaların da ürünün diğer özellikleri arasında yer aldığını kaydetti.

Gökalp, aracın 6 motorunun bulunduğunu, ürünün bu sayede rahatça hareket edebildiğini belirtti.

Ayrıca, aracın kendi sınıfındaki ithal ürünlere göre daha kuvvetli olduğuna dikkati çeken Gökalp, ithal cihazlara 10 kiloya kadar ek cihazlar yerleştirilebilirken, kendi ürünlerinde bu ağırlığı 25 kiloya kadar çıkardıklarına işaret etti. 
Müşterinin isteğine göre tasarım
Müşteri açısından yerli ürünün sağladığı avantajlara da değinen Gökalp, ürünün bütün tasarımının kendilerine ait olduğunu ve bunun da müşteri açısından maliyet avantajı sağladığını söyledi.
Gökalp, "Yabancı firmalar herhangi bir tasarım değişikliğinde çok ciddi bedeller isteyebiliyor. Biz ise müşterinin isteklerine göre tasarım yapabiliyoruz" diye konuştu.
Satış sonrası hizmet maliyetinin de yabancı firmalara göre daha düşük olduğunu vurgulayan Gökalp, bu konuda yabancı firmalar kişi başına bin avro civarında bir miktar alırken, kendilerinin özellikle yakındaki müşteriden çoğu zaman böyle bir parayı talep etmediklerini bildirdi.
Gökalp, cihazların savunma sanayisinde hangi ihtiyaçlara cevap verebildiğini de anlatarak, torpido eğitimlerinde kaybolan torpidonun bulunmasında aracın önemli işlev gördüğünü dile getirdi. 
Bülent Gökalp, aracın denizaltı arama-kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra gemilerin suyun altında kalan kısmının gözlenmesi ve temizliği ile limanlara yanaşan gemilerin su altından kontrolünde de kullanılabildiğini kaydetti.
Yıllık üretim hedefi

Ürettikleri aracın ithal ürünlere göre yüzde 25 civarında fiyat avantajı sağladığının altını çizen Gökalp, 100 kiloluk cihazdan yıllık 10 tane üretebileceklerini ifade etti.
Gökalp, yerli ürün tercih edilmesinin, yedek parça ve bakım ücreti hariç yıllık 500 bin avronun yurt içinde kalması anlamına geldiğini de vurgulayarak, "Satış sonrası destek hizmeti göz önünde bulundurulduğunda yerli ürün tercih edilmesi yıllık 2 milyon avroluk bir ithalatı engelleyecektir" değerlendirmesinde bulundu.