Türk malı kamikaze İHA’lar geliyor


Türkiye, ABD gibi bazı büyük devletlerin kullandığı “kamikaze İHA” diye adlandırılan vurucu insansız hava aracını üretti. Son denemeleri ve çalışmaları yapılan kamikaze İHA hem görüntü alacak hem de hedefe çarparak düşmanı yok edebilecek.  

G.doğu’da kullanılacak

İlk yerli üretim İHA Bayraktar TB2’nın silahlandırılmasının ardından şimdi de Türkiye kamikaze İHA’ların üretilmesinde son aşamaya geldi. Savunma Sanayi Müşteşarlığı’nın yaptırdığı “kamikaze İHA” özellikle Güneydoğu’daki terörle mücadelede kullanılacak. 5 yerli firmanın çalıştığı ve şu anda testlerin yapıldığı projenin 3 ay içerisinde tamamlanması ve İHA’nın kullanıma hazır hale gelmesi planlanıyor. Üzerine takılan füzelerle tam isabetli vuruş yaparak gurur kaynağı olan milli İHA Bayraktar’ın ardından daha küçük ve vurucu İHA’lar da terörle mücadelede kullanılacak. Üzerinde çalışılan Kamikaze İHA iki farklı şekilde olacak. Bunlardan birincisi sırt çantasında taşınabilecek büyüklükte tasarlandı ve daha çok açık alanlarda kulllanılabilecek. Tablet aracılığıyla uzaktan kumanda edilebilecek olan İHA ya hedefe çarpacak ya da üzerinde kendini patlabilecek. 
İkinci küçük İHA ise daha çok meskun mahalde kullanılacak. Drone (Quadcopter) şeklinde olacak kamikaze İHA yine uzaktan kumanda ile çatışma alanlarında kullanılabilecek. Kamikaze İHA’ların 6 kilometre civarında menzili olacağı öğrenildi.  Her iki İHA’da termal kamerelarla görerek saldırı yapabilecek.  

Füzeden ucuz olacak

Daha küçük olacak İHA’ların önüne 900 gram tnt yerleştirilebilecek. Bu İHA’lar da düşmanı hem görüp hem de saldırı yapabilecek. Yanlış yere gitmesi ve kontrolden çıkması halinde ise kendini patlatmamasına yönelik kontrollü iptal da olacak. Bu küçük vurucu İHA’ları ABD gibi bazı büyük devletler yapabiliyor. 

Silahlı İHA’da 5. ülkeyiz

ABD, Çin, İsrail ve İran’ın ardından Türkiye kendi silahlı İHA’sını üreten 5’inci ülke oldu. Silahlı İHA’lar arasında dünyada en bilinen operasyonel sistem ABD’ye ait Predator ve Reaper’lar. İsrail de Hermes isimli silahlı bir İHA üretiyor. CH-3 isimli silahlı İHA’yı üreten Çinli ALIT firması, uçağın kanatları altında ikişer adet kısa menzilli AR-1 füzesi kullanıyor. İran ise Sadid-1 füzesiyle donatılmış Shahed 129 adlı İHA’yı 2013’ten beri seri olarak üretiyor. İran İHA’ları Sudan, Irak, Lübnan, Venezuela ve Suriye’ye ihraç ediyor.
Bayraktar 8 km’den vurmuştu

Bayraktar TB2 ise ilk atışlı testte attığı füzeyle hedefi tam isabetle vurmuştu. Bayraktar TB2’de mühimmat olarak Roketsan’ın geliştirdiği uzun menzilli anti tank füzesi UMTAS kullanılmıştı. 

Bayraktar’ın kanatlarına her biri 37.5 kg. ağırlığında olan iki füze takılmıştı. Bayraktar TB2’deki lazer güdümlü füze, yer istasyonundaki operatör pilot tarafından 16 bin feet (yaklaşık 5 bin metre) irtifada, 8 kilometre uzaklıkta ateşlenerek hedefi yüzde 100 isabetle vurmuştu.