Telefon ve internet aboneliklerini süresi dolmadan iptal edenler, aylık faturada kullandığı kadar hizmetin ücretini ödeyecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun kararına göre, fatura süresi dolmadan aboneliğin feshedilmesi veya numara taşınması gibi durumlarda tam fatura düzenlenmeyecek. Aboneler, paketin kullandıkları miktarının bedelini ödeyecek.

Söz konusu ücret süre bazlı hesaplanırken paketin geçerli olduğu süre esas alınacak. Haftalık paketlerde 7 gün, aylık paketlerde geçerli olduğu aydaki gün sayısı, fatura dönemi boyunca geçerli olan paketlerde ise kıst uygulanacak fatura dönemindeki gün sayısı baz alınacak.

Bir paket içerisinde temel elektronik haberleşme hizmetleriyle birlikte diğer elektronik haberleşme hizmetlerinin sunulduğu durumlarda paketin tamamı için, hizmetten faydalanılan gün sayısı, kullanılan dakika, verilerin orantılı olarak hesaplanan tahakkuka esas ücreti ifade eden "kıst ücret" uygulanacak.

Bu durumda işletmeciler kıst ücret uygulamasına ilişkin hesaplamayı süre bazlı olarak gerçekleştirecek. Uygulama esaslarına dahil edilmeyen tüm elektronik haberleşme hizmetleri (ön ödemeli ücretlendirilen hizmetler, görüntü yayıncılık ve katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri gibi) gerekirse kurum tarafından düzenleme yapılıncaya kadar kapsam dışında tutulacak.

KIST ÜCRET NASIL BELİRLENECEK?

Örneğin, aylık 60 lira sabit paket ücreti karşılığında 300 dakika ses, 300 kısa mesaj (SMS) ve 600 MB veri hizmeti alan bir abonenin söz konusu hizmette 10 gün kaldıktan sonra ayrılması durumunda; hizmetten yararlandığı 10 günlük 100 dakika, 100 SMS ve 200 MB internet kullanımı olarak hesaplanacak. Abonenin hizmetten yararlandığı 10 günlük süreye denk gelen kısmi paket ücreti ise 20 lira kabul edilecek.

Söz konusu abone için, 10 günlük süre zarfında konuşma süresi 100 dakikanın, SMS sayısı 100 SMS’in ve veri kullanımı 200 MB'ın altında ise 10 günlük süreye denk gelen kısmi paket ücreti olan 20 lira tahsil edilecek.

Abonenin 10 günlük süre için hak ettiği kullanım miktarlarından (konuşma, SMS veya veri için) herhangi birini aşması durumunda ise paket ücretinin abonenin hizmetten yararlandığı süreye denk gelen kısmına ek olarak abonenin kullanım hakkını aştığı kısmı için birim ücret referans alınarak hesaplama yapılacak.

10 günlük süreye denk gelen kullanım miktarlarının aşılması durumunda ise her bir hizmet için aşılan miktar kadar paket aşım ücreti hesaplanarak 10 günlük kısmi paket ücreti olan 20 liraya eklenecek. Hesaplanan kıst ücret ile paket ücreti/aşım ücreti kapsamında hesaplanan ücretin hangisi daha düşükse aboneden düşük olan ücret alınacak.

Söz konusu uygulama, 1 Nisan 2015'te yürürlüğe girecek.AA