Facebook mühendisleri, 2010 ve 2013 arasındaki kullanıcı istatistiklerine dayanarak, ilişkiye başlayacak olan kullanıcılarını haftalar öncesinden fark edebiliyormuş...

Bu istatistiklere göre, aralarında bir  aşk  başlayacak ve ilişki durumlarını resmen "ilişkide" olarak güncelleyecek olan kullanıcıların 100 gün önceden başlayan bir "paylaşım" maratonu ortaya çıkıyor. Çiftler, henüz ilişkileri başlamadan birbirlerinin profil sayfalarında görünecek şekilde paylaşımlar yapmaya başlıyorlar ve bu paylaşımların sayısı giderek sıklaşıyor.

İlişkinin resmen ilan edilmesinden önceki 12 günde bu paylaşım sayısı ortalama günde 1.67 adete kadar çıkıyor. Böylece Facebook, iki kişinin  aşk yaşıyor olduğunu ve kısa süre sonra birbiriyle "ilişkide" olduklarını deklare edeceklerini anlayabiliyor. Elbette bu veriler düğün/nikah hazırlığı, mobilya, emlak gibi alanlarda faaliyet gösteren reklam verenleri çok mutlu ediyor ve bu çiftlerin sayfalarında bol bol bu ilanlardan gösterilmeye başlanıyor. Zaten bu "tahmin" olayının ortaya çıkış nedeni de, reklam verenlerden başkası değil.


Facebook'un yaptığı bir diğer araştırmaya göre de, ilişkiye başlayan kullanıcıların paylaşım sayıları, ilişkinin resmen ilan edildiği tarihten itibaren keskin biçimde düşmeye başlıyor. Yani, aşık çiftler aslında Facebook'un çok işine gelmiyor. Ancak bir diğer istatistiğe göre de, çiftlerin ilişki durumunu resmen açıklamalarından sonra, aşk, mutluluk, iyi dilekler gibi ifadelerin yer aldığı  "pozitif" paylaşımların büyük oranda arttığı görülüyor. Bunun yanında,
yalnız kişilerin paylaşımlarında nefret ve olumsuz duygular içeren kelimelerin daha fazla paylaşıldığı dikkat çekiyor. (RADİKAL)