Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Osman Yıldırım, Ankara'da bu ay sonunda faaliyete geçecek olan fabrikalarında üretilecek ilk yer uçağın yaz ayında uçuşa hazır hale getirileceğini söyledi.

THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, bölge toplantısı için geldiği Kastamonu da THK Kastamonu Şube Başkanı Atıf İğdirli ile birlikte Kastamonu Sanayi Ve Ticaret Odası Başkanı Selçuk Aslan'ı ziyaret etti. Ardından bölge toplantısını gerçekleştiren Yıldırım, toplantıda 2013 yılında THK'nın faaliyetlerinin görüşüldüğünü söyledi.

"2 VE 4 KİŞİLİK UÇAKLAR ÜRETİLECEK"

Türk Hava Kurumu'nun şuanda yangın uçaklarıyla, lokomotif uzay üniversitesiyle, yüksekokullarıyla, kültür ve havacılık faaliyetleriyle Türkiyeye hizmet etmeye devam ettiğini belirten Yıldırım, "Ayrıca ambulans helikopterleriyle halkımıza şifa dağıtıyor. Kastamonu'da geçtiğimiz yıl 150 sefer ambulans helikopter gelmiş. Şuanda Samsun'da bir helikopter konuşlandırdık inşallah ileriki günlerde Kastamonu ya da bir helikopter konuşlandırırız. Türk Hava Kurumu Havacılık ve Uzay Üniversitesini kurduk. İzmir ve Ankara'da faaliyetlerimiz devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda diğer illerde yüksekokuluyla ve fakülteleriyle daha farklı alanlarda hizmet sunacaktır. Kastamonu Havalimanının açılmasıyla birlikte Kastamonu'ya da bir Havacılık Meslek Yüksekokulu kazandırmak istiyoruz. THK, 1950 yılına kadar uçak üretti. Tekrar bu uçak fabrikasını faaliyete geçirdik. İnşallah 2014 yılında ülkemizde yine ilk uçak üreten kurum olacağız. Üretilecek uçaklar ilk etapta küçük uçaklar olacak. Başlangıçta 2 ve 4 kişilik uçaklar üretilecek" dedi.

"2017 YILINDA KİŞİ SAYISI ARTIRILACAK"

Uçak fabrikasında 2017 yılına doğru 20 veya 30 kişilik uçak üretmeyi planladıklarını aktaran Yıldırım, "Fabrikamız kuruldu ve bu konuda plan ve programımızı yaptık. Uçak üretimi faaliyetleri olarak da şuanda parça üretimlerimiz devam ediyor. Uçaklarımız tamamen yer üretim olacak. Ülkemizdeki bütün imkan ve kaynakları bu uçakların üretimi için kullanıyoruz. Bu fabrikamızın önümüzdeki yaza ürettiği uçaklar uçmaya başlayacak. Türkiye de hızlı bir şekilde amatör uçuşları beraberinde getirecek. Türkiye'nin artık Türk Kuşu diye bir uçak markası olacak. Kendine özgü bir tasarımı olacak. Ayrıca uçaklarımızın üzerine bütün Türk dünyasının bayraklarını yerleştireceğiz. Bu şekilde bütün Türk dünyasındaki ülkelerin temsilcisi olarak uçak üreteceğiz. Bunun devamında da ilk etapta 20 kişilik uçaklar ve daha büyük uçaklar gelecek. Ürettiğimiz uçaklar kısa mesafesi olan şehirlerimiz arasında kullanılacak. Çünkü 150 kişilik uçakla yüzde 75 dolulukla uçsanız zarar edersiniz fakat 20 kişilik uçakla 15 kişi uçsanız kar edersiniz. Ayrıca bu uçaklar Türkiye'de çok yaygın olarak kullanılacak. Çünkü ülkemizin hemen hemen her ilinde artık havaalanı bulunuyor. Bu yüzden bu havaalanların daha aktif kullanılmasını sağlayacağız" diye konuştu.

"UÇAKLARA 200 BİN TL CİVARINDA SAHİP OLUNABİLECEK"

Önümüzdeki yaz uçmaya hazır hale getirilecek ilk yerli uçaklara 200 bin TL civarında sahip olunabileceğini açıklayan Yıldırım, şöyle konuştu: "Bu uçaklardan sahip olmak isteyenlere özel uçuş eğitimi vereceğiz. Ayrıyetten bu uçakların bakımını da bizler gerçekleştireceğiz. Uçmak istediğimiz zaman Kastamonu'dan binip Ankara'da bizim tesislerimizde uçağınızı park edeceksiniz. Ardından işlerinizi gördükten sonra tekrar uçağınıza binip Kastamonu'ya döneceksiniz."

Ankara, İstanbul ve İzmir'de pilot okullarında uluslararası standartlarda 300 öğrenci yetiştirdiklerini ifade eden Yıldırım, "Türkiye'nin ise yıllık 600 ila 800 pilota ihtiyacı oluyor. Bu yüzden yüzde 50'ye yakını Türk Hava Kurumlarının okullarında yetişmiş oluyor. Bu yüzden pilot konusunda bir sorun yaşanmadığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN HEDEFİ UZAY OLMALIDIR"

Türk Hava Kurumu Havacılık ve Uzay Üniversitesi'nde hidrojen üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti: "Şuanda arabalar üzerinde bunu gerçekleştirdik. 3'te 1 oranında tasarruf sağlamayı başardık. Su ile katkılı olarak çalışan araba üretiyoruz. Hatta bu kapsamda bir kısım belediyeler ile anlaşma yapmak üzereyiz.Başlangıçta küçük uçak 2 ve 4 kişilik. Ondan sonra deniz uçağı arkasından yirmi kişilik uçak ve takibende yine bir Pazar değerlendirmesi yapılarak bunları yapmaya devam edecek. Üniversitesinde uydu mühendisliği uçak mühendisliği ve uzay mühendisliği bölümleri var. Bunlar konusunda özellikle yoğunlaşması lazım. Uçak 2025'ten sonra sıradan bir üretim aracı olarak görülecek. Ama uzay ve uydu daha önem kazanacak. Bu konuda Türkiye'nin yatırım yapması gerekiyor. İlerde Türkiye 'nin uzayda olması gerekiyor. Güçlü olmak istiyorsanız orada yer almak zorundasınız. Bu konuda THK ve üniversitesine önemli bir iş düşüyor. Benim hayalim THK