Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, İstanbul'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "13. Uluslararası Demi̇r-Çeli̇k ve Döküm Teknoloji̇, Maki̇na ve Ürünleri̇ İhti̇sas Fuarı-ANKIROS 2016"ya katılarak Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile birlikte fuar alanını gezdi.

ANKIROS 2016'da gazetecilere açıklama yapan Özlü fuara ilişkin bilgi verdi. Sanayinin en temel altyapısının demir çelik sektörü olduğunu belirten Özlü, sektörün bu fuarının uzun yıllardır devam ettiğine işaret etti. Sanayi Bakanlığı olarak fuara verdikleri destekten bahseden Özlü, sabah saatlerinde demir çelik sektörü üreticileri ile bir araya geldiklerini anımsattı.

Toplantıda karşılıklı fikir alışverişi yaptıklarını bildiren Özlü, gelecek günlerde diğer Bakanlarla birlikte yapacakları kapsamlı toplantıda sektörle yeniden bir araya geleceklerini söyledi.

Bakan Özlü fuar kapsamında gerçekleştirilen, 8. Uluslararası Döküm Kongresi'ne de katıldı. Kongrenin açılışında döküm sektörü temsilcilerine seslenen Özlü, hükümetin reformist ve icracı yapısına işaret ederek, kurulduğu günden bu yana çok sayıda reform ve yasayı hayata geçirdiğini kaydetti.

Türk sanayisinin ve sanayinin bir kolu olan döküm sanayicilerinin istifade edebileceği çok sayıda teşvik ve yasanın Meclis'ten geçtiğini dile getiren Özlü, "Sanayimiz içerisindeki düşük teknolojilerin payı çok fazla. Yüksek teknolojiye geçmezsek, sanayimizi daha teknolojik imalat yöntemleriyle güçlendirmezsek rekabet gücümüz olmaz, kısa sürede demode oluruz, kapanmak zorunda kalırız" diye konuştu.

Döküm sanayinin geçmişten bu yana gelişimine değinen Özlü, bugün tüm illere yayılmış küçük büyük bine yakın döküm işletmesi olduğunu aktararak, Türk döküm sanayicilerinin gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türk sanayinin önemli bir ayağını oluşturduğunu, gelinen noktanın sevindirici ama yetersiz olduğunu bildirdi.

Özlü döküm sanayicilerin katma değeri artırıcı çalışmalar yapması gerektiğini ifade ederek, bu çerçevede döküm sanayicilerine hükümetin verdiği teşviklerden yararlanma çağrısında bulundu.

Verilen bilgiye göre, fuara 50 ülkeden 985 firma katılıyor. İki yılda bir yapılan fuar cumartesi gününe kadar ziyarete açık olacak.