En büyük sosyal paylaşım sitelerinden biri olan Facebook web sayfaları için büyük bir hit kaynağı.  Fakat Facebook son yaptığı algoritmadan sonra durumlar değişecek gibi. Çünkü yeni uygulama ile birlikte sayfaların genel durumu, üye sayısından ziyade paylaşımların değeri baz alınacak.

Konuyu biraz açacak olursak…

Yeni algoritmadan sonra paylaşmış olduğun link yada fotoğraf gibi paylaşımlar sayfa ile alakalı olması gerekiyor. Örneğin spor sayfasında bir sanatçıdan yada bir giyim firmasından bahsettiğinizde bu fazla ilgi görmeyecek. Yada bir sanatçının sitesinde çiçek yada bitki ile ilgili paylaşım yaparsanız bu da ilgi görmeyecek ve facebook bunu anında üyelerin profilinde aşağılara kaydıracaktır. Böylece yüzbinlerce üyesi olan sayfanızda paylaşımınız bir kaç beğeni ile kaybolup gidecek.

Facebook’un bu uygulaması tamamen kendi reklamları ve gelir analizi sonucunda ortaya çıkmıştır. Artık facebook yüksek üyesi olan sayfalarda ücretli yada ücretsiz reklam olayını bitirmeyi hedefliyor. Yani sadece reklamı ben yayınlarım diyor.

Anlayacağınız bu bir güncelleme sorunu falan değil. Artık sistem bu şekilde işleyecek.

Tabii bu yeni algoritma facebook için çok kötü sonuçlar da getirebilir. Çünkü sayfalar facebook’un dinamikleridir. Kullanıcıların açtığı sayfalar olmazsa facebookta büyük bir hit ve gösterim söz konusu olur. Sayfa sahipleri sayfalarında kendi sitelerin yada başka sitelerin reklamlarını yapmadığı taktirde o sayfa ile neden ilgilensin ki? Sayfaların bitmesi facebook’un sonunu hazılaya bilir. Reklam gelirleri için büyük riski göze alan facebook kendi ile kendi sonuna gidebilir.

Her dönemin belli popüler web sayfaları oldu. Bir zamanlar chat siteleri, bir zamanlar forumlar, bir zamanlar msn popülerken günümüzde facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım siteleri popüler. Elbette bu sitelerinde popülerliği bir gün bitecektir fakat bunun ne zaman olacağı bilinmiyor. Yeni dönemde nasıl gelişmeler olur. Hangi siteler olur bilmiyoruz. Ama geleceği hep beraber göreceğiz.