Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren izinsiz SMS ve e-posta gönderimlerine ilişkin süreç tamamlanıyor. 1 Mayıs’ta yasaklanmasına rağmen bazı firmaların izinsiz ticari ileti göndermeye devam etmesi üzerine gündeme alınan düzenlemeye yönetmelikle son şekli veriliyor.

Edinilen bilgilere göre Başbakanlık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik için teknik düzeltme talebinde bulundu. Bakanlık bürokratlarının teknik düzeltmeyi tamamlamasının ardından yönetmeliğin 1 hafta 10 gün içerisinde yayınlanması bekleniyor.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre tüketicileri izinsiz gönderilerden kurtaracak yönetmeliğin bayrama yetiştirilmesi planlanıyor. Teknik düzeltme sürecinin uzaması halinde ise bayramın hemen ardından milyonlarca tüketicinin beklediği SMS yasağındaki belirsizlik giderilmiş olacak.

Ticari elektronik iletilerde hizmet sağlayıcının tüketicinin onayını alması gerekiyor. Bu durum alıcı reddetme hakkını kullanıncaya kadar geçerli. Alıcının herhangi bir cevap vermeyerek sessiz kalması halinde ise onay talebi reddedilmiş sayılacak. Tüketiciler her onay talebine ret cevabı yollamak zorunda kalmayacak. İlgili kanun 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesine rağmen bazı konuların çerçevesi net olarak çizilmediği için vatandaşlar ileti almaya devam ediyordu. Yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte hem şirketler hem de vatandaşlar mesaj ve e-posta yağmurundan kurtulmuş olacak.

Facebook’a da takip

Onay almadan mesaj ve ileti göndermeye devam eden işletmelere bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. İzinsiz iletilerin birden fazla kişiye gönderilmesi halinde ise ceza miktarı 10 katına çıkacak. Tüketiciye Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden gönderilen ticari içerikli mesajlar da takip edilecek. Üst düzey bir yetkili “Yönetmelik birkaç haftada içerisinde yayınlanacak. Vatandaşlar SMS ile ilgili durumu açık bir şekilde öğrenmiş olacak” dedi