The Guardian’ın bir haberine göre İngiltere Devlet İletişim Birimi GHCQ, 2009 yılında yeni Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek’i ve heyetindeki 15 kişiyi G20 toplantısı için Londra’da bulunduğu sırada gizlice dinlemiş ve e-posta trafiğini takip etmiş.

Haberin kaynağı ise NSA uzmanı Edward Snowden‘in (*) sızdırdığı istihbarat dökümanları. Bu dökümanlara göre İngiltere’nin, 2009 yılının Nisan ve Eylül aylarında Londra’da yapılan G20 zirvelerinde misafir ülke delegasyonlarını izinsiz olarak dinlediği iddia ediliyor.

İddia edilen dinleme yöntemleri oldukça vahim:

- Eposta takip ve keylogger programlarının yüklü olduğu bilgisayarlardan oluşan sahte internet kafeler kurmak.

- BlackBerry telefonlarındaki güvenliği aşarak e-posta ve telefon konuşmalarının izlenmesini sağlamak.

Eğer güvenliğin en üst düzeyde olduğu bu toplantılarda böyle şeyler olabiliyorsa, başka yerlerde kimbilir neler olur…

1. Otel, konferans salonu, internet kafe gibi herkese açık yerlerden e-postalarınızı kontrol etmeyin, e-banka işlemleri yapmayın.

2. Akıllı telefonunuza yüklediğiniz uygulamaların güvenilir olduğundan emin olun, sahte programlar yardımıyla takip altına alınabilirsiniz. Özellikle Android kullanıcılarının buna daha da çok dikkatli olması gerek.

3. SMS veya e-posta yoluyla size gönderilen uygulamalara dikkat edin. Gerçekten çok güvendiğiniz birisinden gelmiyorsa bu uygulamaları kesinlikle indirmeyin.

4. Silent Circle ve Red Phone gibi uygulamalar konuşmanızı şifreleyerek Wi-Fi veya data hattı üzerinden yapmanızı sağlar. Deneyebilirsiniz…

5. Geliştirilmekte olan WebRTC teknolojisi ile güvenli bir şekilde internet üzerinden video konferans yapmak mümkün http://freshtilledsoil.com/the-future-of-web/webrtc-video/

6. İnternet üzerinde yaptığınız her işlem bir başkası tarafından gözetlenebilir. Bu durumda bir VPN kullanmalısınız. Eğer internete bir VPN üzerinden bağlanırsanız yerel ağ yalnızca güvenli bir VPN bağlantısı görecektir, gezdiğiniz siteleri değil.

7. Eğer güvenlik konusunda çok dikkatliyseniz, sehayat ederken asıl cihazınızı değil geçici bir telefon veya ucuz bir laptop kullanın.

8. İçinde verilerinizin olduğu elektronik cihazları daima yanınızda bulundurun.

9. Kullanmıyorsanız cihazınızın bluetooth özelliğini kapatın

10. Cihazlarınızın güvenlik yamalarının güncel olduğundan emin olun, gerekli güncellemeleri yapmayı ihmal etmeyin.

11. Akıllı telefon, tablet veya bilgisayarınızın mutlaka bir güvenlik şifresi olsun.

12. Kamuya açık Wi-Fi bağlantılarından mümkün olduğunca kaçının. Yurtdışında pahalı bir yöntem ama acil durumlarda telefonunuzun 3G bağlantısını kullanmak daha güvenlidir.

13. Dijital dünyada %100 güvenlik yoktur. 0 ve 1′e dönüşen her veri bir şekilde dinlenebilir, takip edilebilir, izlenebilir. Alınan tüm önlemler bunu zorlaştırmak içindir.