iOS ve Android tabanlı cihazlarda bilinmeyen numaraların kime ait olduğunu gösteren CIA adlı uygulama içerisinde kayıtlı numaralar web'e düştü


Apple ve Google Store’den indirlen bu program sayesinde sizin rehberinizde olmayan numaraları sorgulayarak kime ait olduğunu öğrenebiliyorsunuz.

Adaffix isimli şirket tarafından geliştirilen ve adından sıkça söz edilen CIA (Caller Identification APP) uygulaması, iOS ve Android tabanlı cihazlar için hazırlanmış olan bir "bilinmeyen numaralar" uygulaması. Uygulama ile sizi arayan, tanımadığınız numaraları yazarak hangi kişi yada kuruma ait olduğunu sorgulayabiliyorsunuz.

Ancak şu sıralar farklı web siteleri de(API aracılığı ile) CIA uygulamasının database'ine bağlanarak sorgu yapılmasına izin veriyor. Birçok site üzerinden telefon numaralarının sorgulanabilir olması, birkaç gündür twitter ve facebook üzerinde "Telefon numaralarımız alelade ellerde!" başlığı ile en çok konuşulan konulardan biri haline geldi.

Telefon numaraları nasıl kaydediliyor?

iOS ve Android tabanlı cihazlarda CIA uygulaması ve 3. parti uygulamaların rehbere erişimine izin verilmesinin ardından rehberinizde bulunan numaralar rehberde kayıtlı bilgiler ile birlikte uygulamanın veritabanına kaydediliyor. Daha sonra CIA uygulaması ya da API'leri aracılığıyla numarayı sorgulayan herhangi biri veritabanı üzerine kaydedilen bilgileri görüntüleyebiliyor. Daha önce yayınladığımız 'CIA uygulaması güvenilir mi?' başlıklı yazımıza da daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.

Numaram sistemde kayıtlı ne yapabilirim?

CIA uygulaması içerisinde arama yaptığınızda numaranız görünüyorsa ve numaranızı sistemden silmek istiyorsanız, CIA uygulamasının web sitesinden aşağıda gösterilen menüden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.