Başbakan'ın kriptolu 5 telefonu

Başbakan Erdoğan'ın kriptolu telefonların dinlendiğine ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Başbakan'ın kullandığı 5 adet kriptolu telefonunun, "kriptoların anahtarının bulunduğu" TÜBİTAK'taki bir ekip tarafından dinlendiği öğrenildi
Erdoğan'ın kullandığı kriptolu telefonların donanımı ve yazılımı, MİLCEP projesi kapsamında TÜBİTAK tarafından üretilmişti. NATO standardında kriptosu bulunduğu belirtilen telefonun görünümü, MİLCEP-K2 adıyla yenilenerek, daha estetik hale getirildi. Telefonun yeni sürümüne 3G ve "kriptolu chat" özellikleri de eklendi. Benzer teknoloji Türkiye dışında; Amerika, Almanya, İspanya, Fransa ve Norveç'te de bulunuyor.
Gül ve Özel
TÜBİTAK'ın, parçalarını dışarıdan aldığı ancak üretimini ve yazılımını kendisinin yaptığı kriptolu sabit telefonlardan 5'inin Başbakan Erdoğan'ın kullanımına verildiği kaydedildi. Erdoğan'ın yanısıra; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, tüm bakanlar, kuvvet komutanları, Başbakanlık ve MİT müsteşarlarında kriptolu telefon bulunuyor. Telefonların üretimini yapan TÜBİTAK MİLGEM, aynı zamanda telefonların yazılımını da yaptığı için tüm kontrol TÜBİTAK'ta bulunuyor.
Nasıl şifreleniyor?
Kriptolu görüşme için arayan ve aranan tarafın kriptolu telefona sahip olması gerekiyor. Bu telefonlarda bulunan özel şifreler, üçüncü kişilerin dinlemesini olanaksız hale getiriyor. Herhangi bir kişi kriptolu telefonla konuşurken, ses şifrelenerek matematiksel verilere dönüşüyor ve telefonun diğer ucundaki kişiye ulaşıyor
Bu veriler, aranan kişinin kriptolu telefonundaki şifre çözücü tarafından tekrar sese dönüşüyor. Bu şifre, yalnızca iki telefona (arayan ve aranan) özgü olduğu için üçüncü kişi bu konuşmayı anlamlandıramıyor. Birinin, bu telefonu dinleyebilmesi için şifreleri çözmesi gerekiyor.
Bu da halk tipi kriptolu  Blackphone
Tüm dünyada telekulak korkusu arttığı için üretilen Blackphone adlı bu telefon, mesajları, konuşmaları, video sohbetlerini ve dosya transferlerini kriptoluyor. Blackphone'un yurtdışı fiyatı 629 dolar.