Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, ''Araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl sonunda araç fiyatlarının yüzde 20-yüzde 30 arasında kura bağlı olarak daha fazla artacağı öngörülmektedir'' dedi.
 
Ilısal, OYDER adına GfK'nin Nisan-Ekim 2013 tarihleri arasında sıfır otomobil alan bin 768 kişi ile gerçekleştirdiği Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması'nın sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, 2013'ün otomotiv sektörü tarihinin en iyi ikinci yılı olduğunu, ancak bu başarının otomotiv perakendecilerine yansımasının karlılık adına memnuniyet verici olmadığını kaydetti. 
 
Bazı markaların küçüldüğünü, bazı markaların büyüdüğünü ifade eden Ilısal, şunları söyledi: 
 
"Sektörde yaşanan kar daralmasından en çok etkilenenler maalesef perakendeciler oldu. Birçok meslektaşım ile yaptığım görüşmelerde ağır standartlar altında çalışan şirketlerin aldıkları riskleri karşılayacak getirileri elde edemedikleri ortaya çıkmaktadır. Bugün 1000 yetkili satıcının bin 200 plazasındaki fiziki yapılanmalarımız yıllık 1 milyon araç satışı ve mevcut tüm araç parkına servis hizmeti verecek şekilde yapılandı. Bu yapılanmanın karşılığında satış adetlerinin gerçekleşmemesi yapılarımızın buna karşılık gelecek karları elde edememesine neden olmaktadır." 
 
EN ÇOK VERGİ TOPLANAN SEKTÖR
 
Ilısal, bu durumun, üreticiler, distribütörler ve yetki satıcıların bir araya gelerek çözülmesi gerektiğini anlatarak, "2013 yılı sonlarında gelen BDDK kredilerin düzenlenmesi çalışmaları ve yılbaşında açıklanan yeni ÖTV oranları da sektörümüz için olumsuz beklentilerimizi çoğaltmıştır. En çok vergi toplanan sektörlerden biri olan otomotivin halen lüks tüketim olarak algılanması ve sürekli daha fazla vergi tahsil edilmeye çalışılması dünyadaki sektör algısının tam tersine gelişmektedir. Oysa otomotiv sanayisi, teknolojinin ülkeye transferi, istihdamı dünya ile hem ticari hem de bilimsel entegrasyonu, yan sanayisinin gelişimiyle birçok noktada bir ülkenin temel güçlerinden en önemlisi olmaktadır" şeklinde konuştu.