ABD hükümeti ile Silikon Vadisi'nin önde gelen bilişim firmaları, terör örgütü DAEŞ'in sosyal medyadaki yazışmalarını yakından takip etme konusunda anlaştı.
TEKNOLOJİ DEVLERİ VE HÜKÜMET AYNI MASADA

ABD Adalet Bakanlığında dün gerçekleşen toplantıya Apple, Facebook, Twitter, Snapchat, MTV ve Buzzfeed gibi önemli firmaların üst düzey temsilcilerinin yanı sıra hükümetin ilgili kurumlarından çok sayıda yetkili katıldı.
Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Nick Rasmussen'in de yer aldığı toplantıda ana gündem maddesinin, DAEŞ'in sosyal medya araçlarını kullanarak kendine yeni "elemanlar" bulma yöntemlerinin önüne geçebilmek olduğu kaydedildi. Bunun için DAEŞ militanlarının sosyal medyadaki yazışmalarının açığa çıkarılması ve ilgililere bildirilmesi hususunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.
125 BİN HESAP KAPATILMIŞTI

ABD medyasında yer alan haberlere göre, toplantıya çok sayıda teknoloji firmasının yanı sıra ilgili hükümet kurumlarından yetkililerin de katılmış olması, DAEŞ'le mücadelede yazışmaların takibi konusunda bir uzlaşmaya varıldığını gösteriyor.
Geçen haftalarda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Los Angeles'a giderek söz konusu bilişim firmalarının temsilcileri ile görüşmüştü.
Hükümet yetkilileri ile sosyal medya şirketleri arasındaki görüşmeler ocak ayı boyunca devam etmiş, bu ay başında Twitter 125 bin DAEŞ bağlantılı hesabı kapattığını açıklamıştı.
'APPLE HAREKETE GEÇTİ'

Teknoloji devi Apple'ın, ABD hükümetinin artan işbirliği baskılarına rağmen kırılması imkansız iPhonelar için çalışmaya başladığı iddia edildi.
New York Times'ın haberine göre, ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) California'nın San Bernardino kentinde düzenlenen terör saldırısının zanlılarından birine ait olan iPhonenun şifresini kırmaya yardım etme talebini reddeden Apple, hükümet tarafından kırılması imkansız iPhonelar üretmek için harekete geçti.
Şirkete yakın kişilere ve güvenlik uzmanlarına dayandırılan haberde, Apple'ın iPhonenun güvenlik özelliklerini istediği şekilde geliştirmeyi başarması halinde bu konuda halihazırda ciddi sorunlar yaşayan emniyet güçlerinin işinin daha da zorlaşacağı iddia edilirken, "Obama yönetimi, geçen yılki San Bernardino saldırısındaki katillerden birinin kullandığı iPhonena erişim için verdiği mücadeleyi kazansa dahi Apple'ın güvenlik tedbirlerini geliştirmeyi başarması emniyet kurumları için önemli bir teknik engel oluşturacak" yorumu yapıldı.
Haberde, ismi verilmeyen güvenlik uzmanlarının, Apple'ın amacına kesinlikle ulaşacağı ve bunun gelecek soruşturmalarda izlenecek yolu değiştireceği yönündeki öngörülerine yer verildi.
Bunun yanında, Apple'ın üst düzey bir yöneticisinin iPhoneların güvenliğinin artırılacağını teyit ettiğini kaydedilen haberde, bağımsız bazı uzmanların da şirketin mühendisleriyle diyaloglarında bu amaca yönelik çalışmaları görüştüklerini ileri sürüldü.
Haberde, ayrıca kişisel gizlilik ile güvenlik arasında giderek büyüyen tartışmaların ancak Kongre'nin teknoloji şirketlerine yönelik yeni bir yasa düzenlemesiyle çözüleceğini savunulurken, Brookings Enstitüsü'nden Benjamin Wittes'in "Taraflar arasındaki savaş, Kongre, bu gibi durumlarda kimin hangi sorumluluklara sahip olduğunu açıklık getirene kadar devam edecek" görüşüne yer verildi.
ABD'de operatörlük hizmeti veren şirketler, yasalar gereğince sahip oldukları bilgileri emniyet kuvvetleriyle paylaşmak zorunda olmasına karşın söz konusu kanun Apple ve Google gibi teknoloji devlerini kapsamıyor.