Süper Lig’de bu akşam derbiler anlamında sezon finali yaşanacak. Kötü başlayan iyi giden ve seri yakalayan, ligde 9 maçtır yenilmeyen Fenerbahçe, sezonun namağlup ekibi Beşiktaş’ı ağırlayacak. Savunması oturan, orta sahası gel-gitli olan ancak hücumda Robin van Persie ve Moussa Sow ile güzel gollere imza atan Kanarya adına tek ihtimalli maç: GALİBİYET. Beşiktaş adına da durum farklı değil ancak beraberlik de siyah-beyazlılar adına mevcut durumu koruma anlamında önemli. 11 yıldır deplasmanda kazanamayan son galibiyeti tarihe geçen 4-3’lük maç olan Kartal, hem bu özlemine son verme hem de Şenol Güneş’in 28 yıllık antrenörlük kariyerinde ilki yaşama düşüncesinde. 
Zirveyi de yakından ilgilendiren mücadelede altı çizilmesi gereken konulardan biri de rakip taraftarın maça gelecek olması. Görüntünün özeti böyle… Dilekler ve istekler hakemin ön plana çıkmadığı, futbolun konuşulduğu kazananın ise hakkıyla alkışlanacağı ve takdir göreceği bir mücadele olması. Umarız kavgadan, gürültüden ve kazanmak adına her şeyi mübah gören, yenildiğinde mazeretlerin arkasına sığınan profilleri bu gece ekranlarda görmeyiz.

Kartal'a özel Sow

Fenerbahçeli Moussa Sow’un kariyerinde Beşiktaş’ın yeri ayrı, Dirk Advocaat’ın planı da biraz ayrıcalıklı. 2012’de sarı-lacivertlilere gelen Senegalli forvet Beşiktaş’a karşı oynadığı 7 derbide de gol sevinci yaşadı, 8 kez rakip fileleri havalandırdı. Aynı Sow derbiye geçen hafta Çaykur Rize deplasmanında hat-trick yaptı motivasyonunu katladı. Teknik direktör Advocaat da Sow’un yüksek formu sebebiyle ekstra sorumluluğu ona verdi. Hücum bölgesinde özgürlük tanıdı.

Lens çok istiyor ama…

Peki Kanarya nasıl bir kadro ile çıkacak? Advocaat, mevcut kadroyu fazla bozmayacak. Tek belirsizlik hücum anlamında takımın en önemli zenginliği olan Lens. Uzun süreli sakatlığının ardından son idmanda takımla çalışan Hollandalı, Beşiktaş’a karşı oynamak istiyor. Ancak bu konuda Advocaat kesin kararını maç öncesi verecek. Lens oynarsa Volkan Şen kulübeye yakın görünüyor. 

Fener'e orta yol

Beşiktaş’ta teknik direktör Şenol Güneş’in planı keyif vererek Kadıköy’de galip gelmek. 4 günde önce Fener finali salı günü de Dinamo Kiev finaline çıkacak siyah-beyazlılarda Güneş’in planı orta saha ağırlıklı. Topa ve oyuna hakim olmak isteyen Şenol Hoca, Oğuzhan ve Tolgay’a güveniyor. Kanattaki ve son maçlardaki formda Ricardo Quaresma da Beşiktaş’ın Kadıköy’deki önemli güvencelerinden...

Kadroda gol atan tek isim Olcay

Peki Kartal nasıl bir kadro ile çıkacak? Şenol Güneş, bir süredir sakat olan ve takımla çalışmalara başlayan Tosic’i 11’e alacak. Savunma güvenliği Beck, Marcelo, Tosic ve Adriano’dan oluşacak. Hücumdaki ikili tercihini ise bozmayacak. Aboubakar ve Cenk birlikte ter dökecek. Şuna da belirtelim; Beşiktaş kadrosunda Kadıköy’de F.Bahçe’ye gol atan tek isim Olcay.

"Yine kazanacağız"

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aziz Yıldırım’ın derbideki tek düşüncesi ve beklentisi galibiyet. Galatasaray maçı öncesi sıra dışı ifadeler kullanıp “Yok öyle hak eden kazansın falan. Biz kazanacağız” diyen Yıldırım’ın Beşiktaş maçıyla ilgili düşüncesi de farklı değil. Kulüp dergisindeki yazısında taraftardan destek isteyen Yıldırım, teknik ekibe de futbolcularına da güveniyor ve aradaki farkın bu hafta biraz daha kapanacağına inanıyor.

"Rakibe hayırlı işler"

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bir alışveriş merkezinde Kartal Yuvası mağazasının açılışına katıldı. Ara transferde takviye düşündüklerini ifade eden ve derbiyle ilgili olarak “İnşallah güzel bir sonuçla taraftarımızı mutlu edeceğiz” dedi. En önemli hareketi ve eylemi ise alışveriş merkezi içindeki Fenerbahçe’nin lisanslı ürünlerini satan Fenerium Mağazası’nı da ziyaret ederek çalışanlara, “hayırlı işler” demesiydi. 

Sınırda 1 Kanarya

Siyah-beyazlılarda derbide üç oyuncu sarı kart ceza sınırında. Ricardo Quaresma, Atiba Hutchinson ve Marcelo Guedes, Fenerbahçe mücadelesinde sarı kart görürse 14. haftada Bursaspor ile oynanacak karşılaşmada forma giyemeyecek.

F.Bahçe Elit içinde 

2016’nın Avrupa Eliti içinde Fenerbahçe ve Galatasaray da var.  Mali beyanlarının yanı sıra, Avrupa’da ilk 50 takım arasına girme ve facebook takipçisinin de kriterler arasında olduğu değerlendirmede ilk üçte R.Madrid, M.United ve Barcelona var.  32 kulübün olduğu listede F.Bahçe 22’nci, Galatasaray ise 24’üncü.

Kadıköy’de Volkan farkı

Kaleci Volkan Demirel, kariyeri boyunca Kadıköy’de Beşiktaş ve Galatasaray’a karşı görev yaptığı hiçbir resmi maçı kaybetmedi (Toplam 36 maç). Demirel Galatasaray’a karşı 15 maçta, Beşiktaş’a karşı 11 maçta toplamda 26 maçta yenilgi görmedi. Kartal’a karşı 11 maçta 8 galibiyet, 3 beraberliği var ve kalesinde 7 gol gördü. Volkan Demirel, bugün Beşiktaş karşısında da geleneğin devam edeceği görüşünde.

Sınırda 3 Kartal!

Siyah-beyazlılarda derbide üç oyuncu sarı kart ceza sınırında. Ricardo Quaresma, Atiba Hutchinson ve Marcelo Guedes, Fenerbahçe mücadelesinde sarı kart görürse 14. haftada Bursaspor ile oynanacak karşılaşmada forma giyemeyecek.

Pes etmiyor

Kara Kartal bu sezon resmi maçlarda 7 kez ilk golü yedi ve bu maçları berabere tamamladı. O maçlar da Süper Lig’deki Konyaspor (2-2), Galatasaray (2-2), Gençlerbirliği (1-1), M.Başakşehir (1-1) maçlarıydı. Şampiyonlar Ligi’nde Benfica maçları (1-1 ve 3-3) ayrıca sezon başındaki TFF Süper Kupa finalinde de benzer durum yaşandı. 

Biz daha avantajlıyız

Beşiktaşlı Oğuzhan Özyakup, Fenerbahçe maçını değerlendirdi: “Her maça 3 puan için çıkıyoruz. Keza bu da öyle. Derbinin havası, maçın önemi bizim camia için farklı. Çok sakin biriyimdir. Her maça aynı şekilde hazırlanırım. F.Bahçe’nin saha ve seyirci avantajı var ama boş alan bulduğumuz da bunu en iyi şekilde kullanacağız. Ben bizim takımı daha avantajlı görüyorum. Ve takım olarak galibiyet için orada olacağız.” 
Yılın son derbisi Kadıköy sahnesinde