KÖLN ve Moskova'daki doping kontrol merkezlerinde geliştirilen yeni bir metotla, daha önce negatif sonuç alınan idrar örneklerinden pozitif sonuç alınmaya başlandı.

Yeni geliştirilen metot, anabolika sınıfına giren Oral-Turinabol ve Stanozolol adlı ilaçları tespit edebiliyor. Verilen bilgiye göre ilk tahlillerde temiz bulunan 100 civarında idrar örneği, yeni değerlendirmelerde dopingli çıktı. Yeni metotla doping tespit edilen sporculardan sadece 38'i peyderpey açıklandı. Dopingli olduğu tespit edilen, ancak henüz adları açıklanmayan sporcuların arasında Türklerin de bulunduğu bildirildi.

Moskova'daki doping merkezi şefi Grigory Rodtschenko, değerlendirmelerin devam ettiğini ve bu sayının artabileceğini söyledi. Doping tespit edilen örneklerin, özellikle dağılan Sovyetler Birliği'ne bağlı oldukları dönemden Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan gibi ülkeler ile Türkiye ağırlıklı olduğu belirtildi.

Oral-Turinabol, eski Doğu Almanya sporcuları tarafından kullanılıyordu. Bu ilacın zamanla bir takım sağlık problemleri yarattığı da tespit edilmişti. Köln Doping Merkezi'nin analistlerinden Hans Geyer de yakın bir zamanda büyük spor organizasyonlarında alınarak dondurulan örnekleri de yeniden tahlil edeceklerini söyledi.

os (os/fg/ssa)